Μετά και την γενική συνέλευση του Σαββάτου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου , η προσοχή όσων ασχολούνται με το πολυπόθητο ΓΕΣΥ έχει στραφεί στο ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γιατροί, σε μια και μόνο από τις πτυχές του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο αφορά τις αμοιβές των γιατρών.

Το θέμα των αμοιβών των γιατρών, ως επίσης και των υπόλοιπων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, είναι μεν σημαντικό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί αφετηρία προς την υλοποίηση ενός Σχεδίου Υγείας.

Αν η Κυβέρνηση κόπτεται ειλικρινά να προχωρήσει με το ΓΕΣΥ, οφείλει να στρέψει την προσοχή της στα μεγάλα προβλήματα της υγείας, να ακούσει τις καθημερινές ιστορίες των συγγενών αλλά και των ίδιων των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια, να καταγράψει τις ελλείψεις, τις συνθήκες εργασίας και να αναρωτηθεί πραγματικά αν με αυτή την εικόνα που παρουσιάζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, είναι έτοιμο το κράτος να προχωρήσει σε ένα υγιές, εύστοχο, ανταγωνιστικό και ποιοτικό Γενικό Σχέδιο για την υγεία. Πρέπει με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας είναι πολλά, πολύπλευρα και χρήζουν σχεδιασμού μέχρι η Κύπρος να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό ΓΕΣΥ. Δεδομένων αυτών των κρίσιμων προβλημάτων, δεν μπορεί το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινή γνώμη για το ΓΕΣΥ και στο οποίο δίνεται τόση σημασία, να είναι οι αμοιβές των γιατρών.