Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε από την αρχή την αντίθεση του στη δημιουργία θεματικού πάρκου κροκοδείλων στη Λάρνακα αλλά και φωκάριου στον Πρωταρά.

Δυστυχώς και τα δύο θέματα επανέρχονται ξανά, παρά τις αντιδράσεις των εθελοντικών οργανώσεων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όταν συζητήθηκαν τα θέματα.

Το Κίνημα θεωρεί ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση μεγάλων ερπετών ή των περίπλοκων εγκαταστάσεων ενός ενυδρείου με θαλάσσια θηλαστικά. Το Κίνημα έχει πολλές επιφυλάξεις εάν οι διαχειριστές των έργων αυτών κι όσοι θα καλεστούν να τους ελέγξουν, θα μπορέσουν να διασφαλίζουν την ευημερία και την ορθολογιστική διαβίωση των ζώων και/ή ερπετών.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή Αγίας Νάπας λειτουργούσε πριν χρόνια δελφινάριο και φωκάριο, το οποίο προκάλεσε με τη λειτουργία του, θύελλα διαμαρτυριών και καταδίκης της Κύπρου. Τελικά αναγκάστηκε να κλείσει και το τότε Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία στην Κύπρο τέτοιας μορφής επιχειρήσεων. Δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να άρει αυτήν την απαγόρευση.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά  η οικονομική κρίση και η ανάγκη για ανάπτυξη χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για έργα, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα φέρουν οικονομική ανάπτυξη ενώ σίγουρα θα φέρουν πολλαπλά προβλήματα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ας μην θυσιαστεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής για ακόμα φορά στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.