Οι πιέσεις στο Κυπριακό από τις μεγάλες δυνάμεις φαίνεται να έχουν ενταθεί.

Όσο πλησιάζει μάλιστα η στιγμή που θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και το εδαφικό, οι πιέσεις κλιμακώνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα επίσκεψη Νούλαντ στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος όμως, παρά τις πιέσεις που θα δεχθεί, θα πρέπει να αντέξει και να υπερασπιστεί τις κοινές μας θέσεις που απορρίπτουν κάθε μορφή εγγυήσεων και παραμονή ξένων στρατευμάτων μετά τη λύση.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει επανειλημμένα, ότι θέλουν να ευνοήσουν τον Ερντογάν στον διακανονισμό του Κυπριακού, έτσι ώστε να πάρουν ανταλλάγματα σε άλλα ζητήματα.

Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες εβδομάδες είχε δημοσιευτεί το “σχέδιο Νούλαντ” για το θέμα της ασφάλειας -εγγυήσεων.

Είχε προτείνει τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης χωροφυλακής, η οποία θα αποτελείται από Τούρκους και Έλληνες στρατιώτες και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων, όταν δηλαδή δε θα είναι επαρκής η αστυνομία του ομόσπονδου κράτους.

Επίσης υπάρχει και η πρόσφατη πρόταση, που φέρεται να στηρίζει ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία επιμένει στη διαμόρφωση δύο στρατιωτικών βάσεων, μιας τουρκικής και μιας ελληνικής, προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα της ασφάλειας.

Η απάντηση μας στις πιέσεις των ΗΠΑ για παρουσία ξένου στρατού στην πατρίδα μας είναι πάγια αρνητική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντέξει και να απαντήσει στις νέες προκλήσεις των Τούρκων, εν μέσω των κρίσιμων συνομιλιών.

Η Άγκυρα επιχείρησε να διαμορφώσει τετελεσμένα υιοθετώντας τη γνωστή τακτική της, με την οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”.

Η επιστολή – απάντηση της Τουρκίας, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνει στο έπακρο τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας. Η επιστολή – απάντηση αφορούσε το διάβημα της Λευκωσίας στα Ηνωμένα Έθνη για παρενόχληση του υπό κυπριακή σημαία πλοίου Flash Royal, το οποίο διενεργούσε τον περασμένο Αύγουστο έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έχει “νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο” και σύμφωνα με συντεταγμένες, που έχει ήδη καταθέσει σε Διεθνείς Οργανισμούς, τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, όπως τα διεκδικεί, αγγίζουν σχεδόν το δυτικό άκρο της Κύπρου, στην περιοχή Ακάμα.

Οι προκλήσεις των Τούρκων θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και να αναδειχθεί το ζήτημα σε διπλωματικό επίπεδο. Η τακτική της σιωπής πρέπει να τελειώσει από την Κυβέρνηση πριν να είναι αργά.