Γραπτή δήλωση Αναπληρώτριας Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έφης Ξάνθου

Σε μια περίοδο όπου ο λαός μας ακόμη αναρρώνει από το κτύπημα της οικονομικής κρίσης, στην Κύπρο των αστέγων, των κοινωνικών ανισορροπιών, κρατικοί αξιωματούχοι– που αμείβονται με μισθούς που ξεπερνούν κατά πολύ τα εισοδήματα ενός μέσου πολίτη – επιζητούν να κυκλοφορούν με λιμουζίνες που τους παρέχει και τους πληρώνει το κράτος (καύσιμα, συντήρηση, αναλώσιμα κλπ.).

Εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας για το γεγονός πως αποσύρθηκε το προσχέδιο κανονισμών της ντροπής για τις λιμουζίνες των κρατικών αξιωματούχων. Σε δηλώσεις τους όμως οι αρμόδιοι ανέφεραν πως έκαναν τάχατες διαβούλευση με τη συντεχνία των Γενικών Διευθυντών και με τα πολιτικά κόμματα. Από την πλευρά μας δεν γνωρίζουμε ποια κόμματα εννοούν, αλλά εμείς τονίζουμε ξεκάθαρα πως ουδέποτε έχει διαβουλευθεί οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για να πάρει την γνώμη μας για το θέμα επαναφοράς του δικαιώματος αποκλειστικής 24ωρης χρήσης των κυβερνητικών λιμουζινών από οποιοδήποτε επιπλέον κρατικό αξιωματούχο ή υψηλόβαθμο κυβερνητικό υπάλληλο.

Υπενθυμίζουμε πως το Κίνημα υπήρξε πρωτοστάτης στην προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος που έχαιραν μέχρι και το 2016 πάρα πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί υπάλληλοι και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μομφή ότι έχει αλλάξει η στάση μας κατά οποιονδήποτε τρόπο. Για του λόγου το αληθές, ανατρέχοντας στα αρχεία μας, βρίσκουμε ανακοινώσεις τύπου του Κινήματος που καταδικάζουν την αγορά πολυτελών λιμουζινών για κρατικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους από το 2005.

Εξάλλου, ως Κίνημα καταψηφίσαμε όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για αύξηση των δικαιούχων των κρατικών λιμουζινών, και επιμέναμε για μείωση και των υφιστάμενων δικαιούχων κάθε φορά που άνοιγε το θέμα για συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν κάποια πολιτικά κόμματα προσποιήθηκαν ότι έμειναν άναυδοι από την κίνηση της κυβέρνησης ενώ είχαν τύχει διαβούλευσης, τότε η ντροπή είναι δική τους. Εάν όμως ψεύδεται η κυβέρνηση όταν διατείνεται ότι έχει κάνει διαβούλευση με πολιτικά κόμματα, τότε οφείλουν να εκδώσουν και αυτοί ανακοίνωση διαψεύδοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Εκτός εάν θεωρεί πως η αναζήτηση συμβουλής από τον ΔΗΣΥ είναι διαβούλευση που καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα.