*Γραπτή δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Δίχως τέλος η υπόθεση του εργοστασίου “Άστρασολ” που εξέπεμπε για χρόνια το τοξικό «διχλωρομεθάνιο R40» και ευθύνεται – σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού δικαστηρίου – για την απώλεια της ζωής πολλών κατοίκων στην περιοχή Λατσιών ενώ άλλα ακόμα άτομα δίνουν καθημερινά μάχη με τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου στη χθεσινή διαδικασία του δικαστηρίου αποσύρθηκε λόγω «επικείμενης αφυπηρέτησης» και έτσι αποχώρησε από τη δικαστική υπηρεσία πριν ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεων από το Εφετείο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η καθυστέρηση στην εν γένει εκδίκαση υποθέσεων δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις στην απόδοση δικαιοσύνης. Τρανό παράδειγμα αυτή η περίπτωση με τις οικογένειες των θυμάτων του Άστρασολ η οποία συνεχίζεται εδώ και 13 χρόνια. Τα θύματα ζητούν το αυτονόητο δηλαδή τη δικαίωση για τα βάσανα τους. Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς και την Κυβέρνηση να καταβάλουν την αποζημίωση που δικαιούνται οι επηρεαζόμενοι και να εκδικαστεί γρήγορα η υπόθεση υπό τον/την νέο/α δικαστή.

Επιπλέον, καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να βάζει άλλα προσκόμματα στη διαδικασία των αποζημιώσεων των θυμάτων. Αυτή η στάση των αρμόδιων εναντίον των καρκινοπαθών του Άστρασολ είναι καταδικαστέα. Αναμένουμε επίσης από τον Δήμο Λατσιών σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης των καρκινοπαθών να καλύψει ο ίδιος το κόστος των δικηγορικών εξόδων που καλούνται οι καρκινοπαθείς να πληρώσουν στο Δήμο Λατσιών.

Αναμένουμε λοιπόν, στις 3 Φεβρουαρίου που ορίστηκε η νέα διαδικασία για προγραμματισμό των υποθέσεων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να εκδικαστεί το συντομότερο και καταλήξει η υπόθεση του Αστρασολ.

Τονίζουμε πως διαχρονικά το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται στο πλάι των συγγενών και των επηρεαζόμενων καρκινοπαθών από την υπόθεση με το εργοστάσιο «ΑΣΤΡΑΣΟΛ». Υπενθυμίζουμε ότι το 2009, με τη δυναμική παρέμβαση των Οικολόγων και των κατοίκων της περιοχής, διακόπηκε η λειτουργία του εργοστασίου «Άστρασολ» στα Λατσιά ενώ καθοριστική ήταν και η στήριξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης διαδικασίας στο δικαστήριο.