Κάθε τρίτο Σάββατο του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, η οποία σηματοδοτείται με εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών ανά το παγκόσμιο. Η Νεολαία Οικολόγων όμως, δεν περιμένει την συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα για να καθαρίσει τις ακτές της Κύπρου.

Σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Κύπρου και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εθελοντικοί καθαρισμοί ακτής και βυθού σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Πέραν των 100 εθελοντών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, βοήθησαν στον καθαρισμό των ακτών μας, ώστε να έχουμε θάλασσες κι ακτές ελεύθερες και καθαρές από πλαστικά και άλλα σκουπίδια.

Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος, κατά τη διάρκεια των καθαρισμών έγινε καταγραφή και συλλογή των αποβλήτων, σύμφωνα με το πρότυπο της Ιταλικής Οργάνωσης Legambiente.

Οι αριθμοί από τη φετινή καλοκαιρινή εξόρμηση καθαρισμού παραλιών, δείχνουν πως οι ακτές και ο βυθός της Κύπρου, δεν έχουν ανασάνει από την πανδημία. Στην παραλία Ζιάτζι στην Αγία Νάπα όπου έγινε καθαρισμός παραλίας αλλά και βυθού, οι εθελοντές μάζεψαν 14 Kg σκουπίδια από την παραλία και 58 Kg από το βυθό αντίστοιχα. Στο δεύτερο σταθμό της Εκστρατείας, παραλία Μενεού στη Λάρνακα, έγινε συλλογή 131 Kg σκουπιδιών μόνο από την ακτή. Στην τρίτη στάση της Εκστρατείας, παραλία Μονή στη Λεμεσό, οι εθελοντές συγκέντρωσαν 217 Kg σκουπίδια, καθαρίζοντας μόνο την ακτογραμμή. Στον τελευταίο σταθμό για το καλοκαίρι του 2020, παραλία Λάρα στον Ακάμα, οι εθελοντές μάζεψαν συνολικά 97 Kg σκουπίδια, καθαρίζοντας την ακτή και το βυθό.

Σε μεγάλο βαθμό, τα σκουπίδια που συλλέγηκαν ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών, τα οποία λόγω της φθοράς μετά την απόρριψή τους στη φύση, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανακύκλωση. Παράλληλα, αρκετός όγκος σκουπιδιών αφορά μεγάλα αντικείμενα όπως κρεβάτια, τροχούς, ψυγείο, αλιευτικά είδη κ.α., τα οποία απορρίπτονται συνήθως σε θάμνους ή στο βυθό της θάλασσας, ή ακόμη μπορεί να τα ξεβράσει η θάλασσα λόγω των ρευμάτων.

Η δράση μας όμως δεν τελειώνει εδώ, μιας και ακόμα οι παραλίες μας είναι γεμάτες. Δίνουμε ένα τελευταίο ραντεβού για το 2020, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στην παραλία Ladys Mile στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Clean Up the Med». Πέραν από καθαρισμό της ακτής θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες στην παραλία, σε συνεργασία με το Centre for Social Innovation – CSI και το Cyprus Girls Can, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους εθελοντές που συνέβαλαν σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Όπως πάντα και σε αυτή την εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως ορίζουν τα σχετικά διατάγματα.

Παρακαλούμε όλους τους εθελοντές που θα δηλώσουν συμμετοχή, να έχουν μαζί τους καπέλο, αντηλιακό και παγούρι για νερό. Πρώτο μας μέλημα παραμένει  η ασφάλεια τόσο των διοργανωτών, όσο και των συμμετεχόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τις: 

  • Μαρία Κολά, Νεολαία Οικολόγων, 99831743
  • Νατάσα Ιωάννου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, 99336017

Facebook event για την εκστρατεία «Clean Up the Med» μπορείτε να βρείτε εδώ.

CleanUpTheMedCleanUpTheMedCleanUpTheMed