Είναι κοινή παραδοχή ότι το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων αντί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, έχει απαξιωθεί και αμαυρωθεί με αποτέλεσμα το διεθνή διασυρμό της Κύπρου.

Δυστυχώς, οι προτάσεις που κατέθετε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το 2014 και εντεύθεν δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και από την πλειοψηφία της Βουλής με τα γνωστά αποτελέσματα που όλοι σήμερα βλέπουν.   

Ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της Κύπρου, να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής είναι να υπάρξει αποτελεσματικός και ανεξάρτητος έλεγχος αλλά και πλήρη διαφάνεια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών λανθασμένα και αναίτια παρακωλύει τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η συνεργασία των κρατικών θεσμών είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν την αξιοπιστία της Κύπρου. Η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστα να ολοκληρώσει την έρευνα της και τα πορίσματα της να δοθούν στη δημοσιότητα. Ο σκοπός μας ήταν και παραμένει η διόρθωση των στρεβλώσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πλήρης διαφάνεια, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.