Σήμερα, 21 Μαρτίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και ως αφορμή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις και την ιδεολογία του, εκφράζει την ανησυχία του σε κάθε μορφής ρατσισμού και τάσσεται κατά αυτού του φαινομένου.

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε ρατσιστική μορφή διαχωρισμού στη λύση του Κυπριακού και συγχρόνως καταδικάζουμε τον οργανωμένο εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία και την πολιτική της για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας.

Η Δημοκρατία οφείλει να επιδεικνύει ανοχή σε κάθε άποψη, εντούτοις όμως έννοιες όπως του φασισμού και του ρατσισμού, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ομόθυμη καταδίκη των πολιτών και της κοινωνίας.

Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, συνεπώς, εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, γιατί διαπιστώνεται, σε εποχές κρίσης και αποσάθρωσης, πως ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός εμφανίζονται προκλητικά σ’ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας και αποτελούν επικίνδυνα στοιχεία για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της.

Σε μια χώρα, κυρίως, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια, αποτελεί επιτακτικό χρέος μας στην αντίσταση και την αντιμετώπιση οποιουδήποτε φαινομένου διακρίσεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι πρωτίστως ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αντισταθεί στο νοσηρό και επικίνδυνο φαινόμενο του ρατσισμού και συγχρόνως όλοι μαζί, από κοινού, να το αντιμετωπίσουμε βάσει συγκεκριμένων πρακτικών προτάσεων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν γύρω από μια κοινή απόφαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πριν να είναι πολύ αργά.