Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί η 20ή Ιουνίου από τον ΟΗΕ,  εκφράζει τη στήριξη του στους απανταχού στον κόσμο πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η πατρίδα μας δυστυχώς έχει βιώσει το πρόβλημα της προσφυγιάς εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, όταν λόγω της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία της βόρειας Κύπρου και της πολιτικής εθνικού ξεκαθαρίσματος που ακολουθεί ξεριζώθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας -Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και άλλοι – με βίαιο τρόπο. Από τότε οι άνθρωποι στο τόπο μας ζουν προσφυγές στην ίδια την πατρίδα τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η προβολή αλλά και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια τους, δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει.

Μέσα στα πλαίσια της πρότασης μας για διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Αμερική, πρέπει να περιλαμβάνει και αυτό το καυτό θέμα. Πρέπει να επανέλθει το κυπριακό στη σωστή του βάση και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Επειδή ακριβώς έχουμε βιωματική εμπειρία από το δράμα των προσφύγων, αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια όσους ανθρώπους εξαναγκάζονται για πολιτικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρεται το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια, αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends), που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 70.8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 2.3 εκατομμύρια.

Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνεται αποδέκτης προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Οφείλουμε να καταστήσουμε τη Κύπρο  μια φιλόξενη χώρα για κάθε πρόσφυγα. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, να αλλάξουν κουλτούρα η κοινωνία και η πολιτεία, να δημιουργηθούν δομές και πρωτόκολλα φιλικά στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για τον οποιοδήποτε λόγο.

«Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε».

Καθώς όμως τιμάται η παγκόσμια μέρα προσφύγων η Κυπριακή Δημοκρατία σέρνει στα δικαστήρια έναν πολιτικό πρόσφυγα , τον Κούρδο Τσερκέζ Κορκμάζ για ασήμαντο λόγο. Η περίπτωση του κ. Κορκμάζ δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τη σοβαρότητα και ειλικρίνεια των διακηρύξεων για την παγκόσμια μέρα προσφύγων