Η ίση μεταχείριση όπως και η ίση αμοιβή των ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας ακόμη «νοσεί» και δυστυχώς δεν βλέπουμε ιδιαίτερα βήματα εξέλιξης σε αυτό τον τομέα.

Συγκεκριμένα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό γυναικών τις πλείστες φορές αμείβεται λιγότερα από έναν άντρα που έχει ακριβώς την ίδια θέση εργασίας, και ανώτατη εκπαίδευση με πολλές φορές ακόμη καλύτερα πανεπιστημιακά αποτελέσματα, όμως και πάλι αδικείται στο τομέα της ίσης αμοιβής.

Πέραν της άνισης αμοιβής όμως, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με την άνιση προσφορά ευκαιριών. Όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν, απευθείας βρίσκονται σε μια «άδικη» κατάσταση όσον αφορά την εργασία τους λόγω του ότι εκείνο το διάστημα που πρέπει να απουσιάζουν το αντίστοιχο διάστημα ένας άντρας έχει την ευκαιρία να αυξήσει το μισθό του άλλα και να προωθήσει την καριέρα του σε άλλο επίπεδο. Ακόμα, στις χειρότερες των περιπτώσεων, κάποιοι εργοδότες μπορεί να απολύσουν μια γυναίκα γιατί τεκνοποίησε και όπως λένε «δεν μας είναι χρήσιμη πλέον».

Στην Κύπρο η διαφορά μισθού μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των ανδρών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 στην Κύπρο, υπολογίζονται στα €2.016 ενώ των γυναικών στα €1.710.

Δεν περιμέναμε όμως και κάτι καλύτερο από τα πιο πάνω αποτελέσματα καθώς η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή της Κύπρου παρουσιάζει εξαιρετικά αρνητική εικόνα, με το Υπουργικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από 11 υπουργούς, εκ των οποίων μόνο μία είναι γυναίκα, ενώ μόνο 11 βουλεύτριες είναι γυναίκες, από τους 56 βουλευτές.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων απαιτούμε να ληφθούν σοβαρά πολιτικά μέτρα που θα αλλάξουν τα αποτελέσματα και θα θέσουν τις γυναίκες σε καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας.