Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι για εμάς τους Οικολόγους μια κατά το δοκούν χρησιμοποιημένη αξία. Η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών (στη ζωή, στην υγεία, στην παιδεία, στην ελευθερία κ.λ.π.) αποτελεί όραμα και καθημερινή πολιτική μας πρακτική.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης τα δικαιώματα των παιδιών κινδυνεύουν από τα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής πολιτικής των κρατών. Μέτρα που πλήττουν το οικογενειακό εισόδημα και που υποσκάπτουν τις πολιτικές για την παιδεία και την υγεία. Απειλούν την ευημερία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των παιδιών.

Στον τομέα της παιδείας υπάρχουν μεγάλα κενά τα οποία οδηγούν αξιοπρόσεκτο αριθμό γονέων, στην επιλογή ιδιωτικών σχολείων, όπου η παιδεία δεν παρέχεται δωρεάν. Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος αν το δικαίωμα των παιδιών μας στην παιδεία γίνεται πλήρως σεβαστό από την Πολιτεία και αν τους παρέχονται τα απαιτούμενα εργαλεία για ποιότητα στην εκπαίδευση.

Σε σχέση με το δικαίωμα στην προστασία τίθενται πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και κυρίως αυτά που αφορούν τον ρατσισμό και τη διάκριση. Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται άμεσα από ειδικευμένους επιστήμονες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ζητήσει ως Κίνημα την πρόσληψη και αξιοποίηση των Κοινωνιολόγων στα δημόσια σχολεία, καθώς και την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, με την πρόσληψη επιπλέον Ψυχολόγων, Κοινωνιολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στην Υπηρεσία, κατά τρόπο που να καλύπτονται ικανοποιητικά όλες οι βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Σε σχέση με τα παιδιά με νοητικές ή άλλες αναπηρίες εντοπίζουμε ότι το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό, τόσο σε σχολικό όσο και εξωσχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, βλέπουμε ότι οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες παλεύουν από μόνοι τους νυχθημερόν για να διασφαλίσουν τα βασικά για τα παιδιά τους.

Αν θέλουμε μια κοινωνία με καλύτερο μέλλον πρέπει να δώσουμε τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια στα παιδιά μας. Αλλά προπαντός να αφήσουμε κληρονομιά ένα καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η προσπάθεια του Κινήματος μέσα από την πολιτική του πρακτική. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Παιδιών μας και θα επιμένουμε ώστε το κράτος να τους παρέχει όλα όσα δικαιούνται και τους αξίζουν.