Κάθε χρόνο η 18η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων (EU Anti-Trafficking Day). Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να τονιστεί η ανάγκη για λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Η εμπορία προσώπων είναι μια διεθνοποιημένη παράνομη επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα της εμπορίας προσώπων, οι 800.000 εκ των οποίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μαρία Κολά, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και πρόεδρος της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων ΓΥΚΟ δήλωσε τα εξής: «Κρούσματα εμπορίας προσώπων, δεν παρατηρούνται απλώς στο νησί μας αλλά είναι – δυστυχώς – ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλές είναι οι φορές που αυτές οι περιπτώσεις δε γνωστοποιούνται, λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να παρέχει επαρκή βοήθεια στα θύματα, και έτσι αδυνατούν να μιλήσουν. Η προσέλκυση των θυμάτων στο νησί μας, με δόλιο τρόπο και η εκμετάλλευση της εργασίας τους ή (έτι χειρότερα) του σώματός τους, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, είναι αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη σκλαβιά. Ελπίζουμε πως δε θα ανακαλύψουμε και κρούσματα σωματεμπορίου για σκοπούς αλίευσης οργάνων, ένα εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα σε άλλες περιοχές του πλανήτη».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υποστηρίζουμε τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης κατά των ανθρώπων και εξάλειψη όλων των μορφών βίας, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μπορούμε να πούμε πως ως κράτος έχουμε φτάσει σε «ικανοποιητικό» βαθμό καταπολέμησης του εν λόγω φαινομένου».