τα πλαίσια των εργασιών της 12ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), η οποία πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, το Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην ΚΣΜ, βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της 2ης Μόνιμης Επιτροπής για Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Συνεργασία, παρουσίασε Έκθεση με τίτλο «Ο ρόλος των Κοινοβουλευτικών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών». 

Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της 23ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP23), χαιρετίζοντας την εκφρασθείσα πρόθεση της Συρίας και της Νικαράγουας να επικυρώσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, όπως και τη δέσμευση αριθμού κρατών για επιτάχυνση της διαδικασίας απεξάρτησης από την παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα. Χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία εισαγωγής του διαλόγου “Talanoa”, μια διαδικασία περιεκτικού, συμμετοχικού και διαφανούς διαλόγου που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, με σκοπό να μοιραστούν εμπειρίες, να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και να πάρουν αποφάσεις για εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος. 

Ως δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Θεοπέμπτου την ανακοίνωση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που άφησε η Παγκόσμια Διάσκεψη όσον αφορά στα θέματα της χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών δράσεων, ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων χωρών. Αναφερόμενος στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής της ΚΣΜ στις διαβουλεύσεις για το περιβάλλον, καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου για περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Θεοπέμπτου, τέλος, τόνισε την συλλογική ευθύνη όλων των Κοινοβουλίων για τάχιστη επικύρωση των συμφωνιών που προκύπτουν και εποπτεία της εφαρμογής των προνοιών τους για να γίνει δυνατή η αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και των συνεπειών τους στο φυσικό περιβάλλον. 

Η Ολομέλεια της Συνέλευσης ενέκρινε εξάλλου σχετικό Ψήφισμα, με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη να προβούν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προτρέπει τα κοινοβούλια μέλη να διοργανώνουν περιφερειακή Σύνοδο σε ετήσια βάση για αντιμετώπιση της μεσογειακής διάστασης της κλιματικής αλλαγής. 

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή, με συζήτηση στα θέματα της μετανάστευσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
————————————–
Ε