Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρουσίασε σήμερα το Κοινοβουλευτικό του έργο για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Μαρτίου 2019, υπό τον τίτλο «Κάναμε το like σας, έργο στη Βουλή». Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη καθώς και τον Βουλευτή κ. Χαράλαμπο Θεόπεμπτου.

Τον Νοέμβριο του 2015 μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελούμενη από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προχώρησαν στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ανεβάζοντας το όριο εισδοχής με εμφανή στόχο να εκτοπίσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Κίνημα Οικολόγων και να αποτρέψουν την είσοδο  νέων κομμάτων στη Βουλή.

Το επιχείρημα τους απέτυχε παταγωδώς. Ως Κίνημα Οικολόγων, παρά τη συνεχή πίεση καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία, μέσα από μια ανοικτή εκστρατεία προς την κοινωνία με το σύνθημα: «Κάντε το Like, ψήφο στην κάλπη». Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων ανταποκρίθηκε στο μήνυμα μας και στήριξε την παρουσία μας στο κοινοβούλιο.

Τρία χρόνια μετά, μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να ισχυριστούμε βάσιμα και στοιχειοθετημένα ότι «κάναμε το Like σας, έργο στη Βουλή».

Ένας ποσοτικός απολογισμός λέει πολλά: το 27% των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε τη συμμετοχή ή την αποκλειστική σφραγίδα του Κινήματος Οικολόγων και των δύο του βουλευτών. Ανάλογη είναι και η εικόνα στον τομέα της κατάθεσης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων (53%) και στην εγγραφή και συζήτηση αυτεπάγγελτων θεμάτων (33%) και στην ολομέλεια (62,5%). Δεκάδες είναι και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν ή εγκρίθηκαν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ή την ολομέλεια της Βουλής.

Οι λόγοι αυτής της υψηλής παραγωγικότητας είναι πολλοί. Πρώτον, η συνεργασία και η ενότητα δράσης της ομάδας, η άριστη σχέση μεταξύ των βουλευτών και των συνεργατών, οι οποίοι είναι ενθουσιώδεις και ταυτόχρονα έμπειροι. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας είναι η δυνατότητα της ομάδας μας να συνεργάζεται με άλλους βουλευτές και ομάδες.

Καταφέραμε αυτά τα πρώτα τρία χρόνια της τέταρτης κοινοβουλευτικής μας θητείας, να φέρουμε ενώπιον του Κοινοβουλίου σοβαρά θέματα, όπως την οριζόντια ψηφοφορία, τα χρυσά διαβατήρια, την απευθείας εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, το οξύ στεγαστικό πρόβλημα κ.ο.κ.IMG 1

Στο μεγάλο θέμα των ημερών, τη σφαγή του Συνεργατισμού κρατήσαμε την πλέον καθαρή θέση με την καθοριστική παρέμβαση μας το 2016 και την επαναφορά (μερικώς) της δυνατότητας ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή στον Συνεργατισμό. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο 2017, είχαμε προληπτικά εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση με την υπογραφή των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, κατέληξε σε μια σκανδαλώδη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα φορτώνοντας τον Κυπριακό λαό με ένα χρέος 7,5 δις ευρώ περίπου και λίγες βδομάδες μετά, το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της τροποποίησης του νόμου για τις εκποιήσεις.

Μετά τον Φεβρουάριο 2018, η Κυβέρνηση έχει περάσει χωρίς δυσκολίες και χωρίς εποικοδομητικές αλλαγές αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τις τράπεζες, το ταμείο υδρογονανθράκων, τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ο.κ.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι σε πολύ σημαντικά θέματα στήνεται παρασκήνιο μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, οι τροπολογίες μας δεν συζητούνται καν, ενώ γίνονται μαζικές και αλόγιστες αρνητικές ψηφοφορίες γιατί αυτό ήταν το deal που έγινε στο παρασκήνιο.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να θέτουμε τροπολογίες σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην ολομέλεια, ακόμα κι αν ξέρουμε από πριν ότι το «μαγειρείο» θα τις κάψει. Εμείς έχουμε υπομονή και επιμονή.

Ελπίζουμε η πρόσφατη κρίση που δημιούργησε το πόρισμα της τριμερούς επιτροπής για το Συνεργατισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στάσης του ΔΗΚΟ έναντι της Κυβέρνησης.

Στα επόμενα δύο χρόνια θα δώσουμε έμφαση στην επαναφορά της οριζόντιας ψηφοφορίας για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στην ενίσχυση των θεσμών της διαφάνειας, του «πόθεν έσχες», του ασυμβίβαστου και του ελέγχου της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, και κυρίως στην εφαρμογή των συστάσεων της GRECO.

Ειδικά σε ότι αφορά την οριζόντια ψηφοφορία καταθέτουμε πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές και καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση μας και να θέσει ενώπιον του λαού το αίτημα για οριζόντια ψηφοφορία.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεόπεμπτου ανέπτυξε τις οικολογικές προτεραιότητες του Κινήματος, ενώ αναφερόμενος επίσης στο κοινοβουλευτικό έργο επεσήμανε τις προτάσεις που κατατέθηκαν αναφορικά με τη μελέτη και σωστή διαδικασία για κατεδαφίσεις κτηρίων, την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων κατασκευών, των κατεδαφίσεων και εκσκαφών, τη βελτίωση λειτουργίας Λαϊκών αγορών, την πρόταση νόμου για λειτουργία παιδότοπων, τη ρύθμιση επαγγέλματος των Σκηνοθετών, τη ρύθμιση επαγγέλματος διατροφολόγων, το ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαδικασία των Δημόσιων Διαβουλεύσεων, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18, την επέκταση της άδειας μητρότητας, τη δωρεάν στάθμευση ηλεκτρικών οχημάτων στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και στους χώρους στους οποίους βρίσκονται τοποθετημένα παρκόμετρα.

Ο κ. Θεόπεμπτου συμπλήρωσε ακόμα ακόμα την αναγκαιότητα της ελεύθερης έκφρασης από τους δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι παρευρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών εκπροσωπώντας το Υπουργείο ή το Τμήμα τους.

IMG 2