Πέντε χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός υπέστη μία πρωτοφανή ληστεία, με το κούρεμα των καταθέσεων του. Μία ληστεία για την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα “δεσμευόταν” πως δεν θα επιτρέψει να συντελεστεί. Μαζί όμως με τη διάψευση των προεδρικών λεγομένων, κόποι μιας ζωής χάθηκαν, επειδή κυβέρνηση και Ευρωπαίοι επέλεξαν να χειριστούν τους Κύπριους ως “πειραματόζωα” για το πρωτόγνωρο bail-in.

Ακόμα και σήμερα όμως, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει ούτε για την τιμωρία των ενόχων του τραπεζικού εγκλήματος, ούτε για την αποζημίωση των Κυπρίων καταθετών. Αντίθετα, σπουδή της κυβέρνησης ήταν η διανομή κυπριακών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς κουρεμένους καταθέτες, στην προσπάθεια της για τάχα αποκατάσταση της φήμης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάνουμε σαφές πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται γι αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό έγκλημα. Για εμάς, ταυτόχρονα με την αμιγώς οικονομική πτυχή, υπάρχει ένα μείζον θέμα δημοκρατίας, στην μη απόδοση της δικαιοσύνης, ιδίως δε για ένα ζήτημα που άλλαξε για πάντα τις ζωές μας.