Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 8 και 9 Απριλίου μια διήμερη διάσκεψη με τίτλο «Πέρα από τις θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής – Κοινωνία των πολιτών εναντίον γεωμηχανικής». Την πρώτη μέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, «Γιατί στο καλό ψεκάζουν», του αμερικανού σκηνοθέτη Μάικελ Μέρφυ (Michael Murphy). Την επομένη πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και έκλεισε με συνέντευξη Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ.

Η διάσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα των κοινοβουλευτικών ομάδων «Πράσινοι / Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία» και «Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη». Συμμετείχαν και μίλησαν: Οι Ευρωβουλευτές: Τατιάνα Ζντανόκα (Λετονία), μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Βέρνερ Σούλτς (Γερμανία) μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Φρανσουά Αλφόνσι (Γαλλία) μέλος της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η δημοτική σύμβουλος Λίντα Λεμπλάν, γραμματέας του κόμματος των Πρασίνων στην Κύπρο. Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Βαλερί Τσυμπούκ (Ουκρανία) Αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Ουκρανίας. Ο Τζιουλέτο Κιέζα τέως Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ένωσης «Εναλλακτικοί». Ο Γουέην Χωλ (Ελλάδα) συντονιστής της ιστοσελίδας «Ενουρανοίς». Ζοζεφίνα Φραϊλε (Ισπανία) Ανεξάρτητη περιβαλλοντολογική ερευνήτρια και διαχειρίστρια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πλατφόρμας «Skyguards”. Κλερ Ενριόν (Γαλλία) πρόεδρος της Ένωσης για την Κλιματική Χειραγώγηση «ASCEIPICA» και άλλοι.

Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες συσπειρώθηκαν υπό την διεθνή πλατφόρμα “Skyguards”, σε συνεργασία με το Εναλλακτικό-Πολιτικό Εργαστήριο. Στόχος είναι να συνεχιστεί το έργο το οποίο άρχισε το 1998, από την Επιτροπή Εξωτερικών, Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στην υιοθέτηση μιας πρότασης ψηφίσματος «Για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική», την 14η Ιανουαρίου 1999, με εισηγητή την Κα Maj Britt Theorin.

Ολόκληρο το κείμενο και η ιστορία του ψηφίσματος στη σελίδα της ΕΕ: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A4-1999-0005+0+DOC+XML+V0//EL

Το ψήφισμα αυτό έχει αγνοηθεί, μέχρι σήμερα, παρόλο που απαιτούσε ενδελεχή έρευνα των συμπερασμάτων του για τα στρατιωτικά πειράματα που πραγματοποιούνται στην ατμόσφαιρα, παρά το ότι προωθούσε την ανάγκη προστασίας του πληθυσμού, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και παρά το γεγονός ότι υπογράμμιζε την ανάγκη να δοθούν στους πολίτες τα μέσα ώστε να ανακαλύψουν το σκοπό, την έκταση και τη σημασία αυτών των πειραμάτων. Από τότε κανένα μέτρο διαφάνειας δεν υιοθετήθηκε.

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι η ατμόσφαιρα της Γης έγινε πεδίο πειραμάτων που απειλούν τη δημόσια υγεία: λαθραίοι ψεκασμοί με ουσίες αγνώστου σύνθεσης και για κρυφούς σκοπούς. Επισήμαναν την αύξηση της παρουσία αλουμινίου και άλλων μετάλλων στο Περιβάλλον. Κατήγγειλαν εξελιγμένες στρατιωτικές έρευνες που λαμβάνουν χώρα αγνοώντας και τις πιο στοιχειώδεις αρχές προφύλαξης Μίλησαν για τα νέα οπλικά συστήματα που εστιάζουν στην στρατιωτική χρήση της ιονόσφαιρας και των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας (όπως η περίπτωση του σχεδίου HAARP).

Οι διοργανωτές ζήτησαν να τεθεί σε ισχύ και να ενημερωθεί το ψήφισμα της 14ης Ιανουαρίου 1999, δεδομένης της πληθώρας των υπαρχόντων σήμερα αποδεικτικών εγγράφων που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του θέματος. Υπογράμμισαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στη διάθεση του το νομικό εργαλείο της Έκτακτης Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής. Ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Ορισμένοι ομιλητές είπαν ότι προσπαθούν να τραβήξουμε τη προσοχή της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σε αυτή την παραβίαση των Ευρωπαϊκών αρχών, σε αυτή την επίθεση στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όσο και στη συνενοχή που αποτελεί η σιωπή, και η απόκρυψη εξαιρετικά σοβαρών παρανομιών, που συνεπάγονται νομικές και ποινικές ευθύνες.