Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά από σχετικές καταγγελίες και διερεύνηση, βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σοβαρά περιστατικά τραυματισμού και θανάτωσης άγριων πουλιών, από κυνηγετική δραστηριότητα και λαθροθηρία, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό αφορά καταγγελία που δεχτήκαμε από πολίτη για τραυματισμένο γεράκι (Falco tinnunculus ή Σιαχίνι) που εντοπίστηκε στην περιοχή της Τάλας. Το γεράκι, το οποίο έφερε πληγές στο αριστερό του φτερό από κυνηγετικά σκάγια, μεταφέρθηκε από μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Υπηρεσία Θήρας για περίθαλψη.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό περιστατικό, αφορά δραστηριότητα λαθροθηρίας, και ειδικότερα, παράνομη είσοδο και τοποθέτηση ξόβεργών, σε αυλή σπιτιού, από παγιδευτές. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν ο -επι ημερών- βασανισμός και θανάτωση των πουλιών που είχαν παγιδευτεί στην κολλώδη ουσία των ξοβέργων. Όταν το περιστατικό έγινε αντιληπτό, ενημερώθηκε η Υπηρεσία Θήρας, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε για τη συλλογή τεκμηρίων και τη διερεύνηση του περιστατικού, με αποτέλεσμα στα μικρόσωμα πουλιά να επέλθει ο βασανιστικός θάνατος.

Το εν λόγω περιστατικό, πρέπει άμεσα να απασχολήσει τον Ουλαμό Πάταξης της Λαθροθηρίας και την Υπηρεσία Θήρας. Είναι αδιανόητο να μπορούν οι παγιδευτές χωρίς κανένα έλεγχο και με τόση ευκολία να προχωρούν σε παράνομες τοποθετήσεις των ξόβεργων και μάλιστα σε ιδιωτικές περιουσίες.

Ως πολιτικός χώρος, επαναλαμβάνουμε την άποψη ότι είναι καθήκον της οργανωμένης πολιτείας να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας του. Εμείς διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε, μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή να αντιμαχόμαστε κάθε πολιτική που στρέφεται ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους.