Δικαιωματικά πλέον, η Μονή Σταυροβουνίου και ο ηγούμενος της Αθανάσιος, ανησυχούν πλέον για την περιβαλλοντική κατάσταση, όπως αυτή κατάντησε σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Natura 2000.

Τον Ιούλιο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με δημόσια τοποθέτησή μας και στα πλαίσια της συζήτησης της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, που γινόταν στο Τμήμα Περιβάλλοντος για την προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας “ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ”, ταχθήκαμε στο πλευρό της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων, που διεκδικεί πλέον το αυτονόητο, μια καλή ποιότητα αέρα, χωρίς θόρυβο και αποκρουστικές οσμές.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δεχόμαστε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αφορούν την ήδη υποβαθμισμένη από τις «αναπτύξεις» περιοχή.

Είναι απαράδεκτο πλέον, να θεωρείται η ασφάλεια, ο καθαρός αέρας και η ησυχία, ως πολυτέλεια. Πρέπει να καταλάβει το κράτος πως είναι συνένοχος, παραχωρώντας όλες αυτές τις άδειες των καταστροφικών αναπτύξεων, που μόνο ζημιές φέρνει στο περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις, στην κυπριακή οικονομία.

Πλέον απειλείται και η Μονή Σταυροβουνίου, η οποία με επιστολή της προς αρμόδιους, όχι μόνο τάσσεται κατά της έκδοσης άδειας λειτουργίας μονάδας παραγωγής ασφαλιτικού σκυροδέματος, αλλά όπως αναφέρει «η Μονή απαιτεί και τον περιορισμό, μέχρις εξαφανίσεως των ήδη υφισταμένων επιβλαβών δραστηριοτήτων!!!».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά, για ακόμα μια φορά το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία, όπως εξετάσουν την ΜΕΕΠ με σοβαρότητα αλλά και ευθύνη, έναντι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού πλέον η εμπειρία με τις μονάδες παραγωγής ασφάλτου σε Μοσφιλωτή και Δάλι, έδειξε πως οι αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στην υγεία, είναι πολύ μεγάλες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως Οικολόγοι έχουμε προχωρήσει σε υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το εν λόγω θέμα από το 2009, με την τελευταία μόλις τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο ζητήσαμε την αυτεπάγγελτη εξέταση του από την κοινοβουλευτική επιτροπή περιβάλλοντος.

*Επισυνάπτονται οι ερωτήσεις και το αίτημα για εγγραφή στα αυτεπάγγελτα θέματα

Ap-23_06_009_04_058.doc

Ap-23_06_010_04_345.doc

Er-23.06.011.02.699.doc

Α_ΑΔΑΜΟΥ_ΜΟΝΑΔΑ_ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ_ΑΣΦΑΛΤΟΥ_ΣΕ_ΠΥΡΓΑ_ΚΑΙ_ΚΟΝΝΟ.doc