Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη έχει μεν αναθερμάνει το ενδιαφέρον στη Κύπρο για το κυπριακό, ωστόσο δεν είδαμε να στέλνεται κανένα ξεκάθαρο μήνυμα που να αφορά τη λύση του πάνω στη σωστή βάση.

Ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είχε υπάρξει καλή προετοιμασία για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα δημιουργούσε την προοπτική που θα οδηγήσει το Κυπριακό ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό θα σήμαινε την επαναλειτουργία των Επιτροπών Εργασίας αλλά και των Τεχνικών Επιτροπών για επίλυση των εναπομεινάντων πολύ σημαντικών θεμάτων όπως αυτό της οικονομίας και το περιουσιακό.

Επίσης αναμέναμε ότι θα δινόταν προσοχή στα θέματα που θα συζητούνταν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, καθώς επί τάπητος θέλαμε να τεθούν όλα τα θέματα και όχι μόνο αυτά που συζητήθηκαν στις πενταμερείς της Ελβετίας. Αναμέναμε επίσης να απαιτηθεί τα θέματα ασφάλειας να συζητηθούν στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης. Πριν από τη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να ζητηθεί από τον κ. Ακιντζί να επανακαταθέσει τον χάρτη που είχε αποσύρει τον Δεκέμβριο του 2017, μετά το Κραν Μοντάνα.

Δυστυχώς, αντ’ αυτών, ακούσαμε για αποδοχή του πλαισίου Γκουντέρες και των σημείων του να αναφέρονται ως βάση επανέναρξης των συνομιλιών, την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι σε αυτό εμπεριέχονται επικίνδυνα για τους Ελληνοκύπριους σημεία.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό χωρίς την ικανοποίηση των συμφερόντων της Τουρκίας.