Η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά ενάντια στο κομματικό κατεστημένο με προτάσεις για διαφάνεια και αξιοκρατία τόσο εντός του Κυπριακού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χαιρετίζουμε την έναρξη ποινικών ανακρίσεων από την Αστυνομία, αναφορικά με τις συνθήκες κατάρρευσης του Συνεργατισμού και στη βάση του πορίσματος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής.

Η Έκθεση αναδεικνύει το ζημιογόνο ρόλο των κομμάτων του κατεστημένου (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) που διοικούσαν τα ΣΠΙ, εκλέγοντας στις Επιτροπές ανθρώπους που στερούνταν γνώσεων για το αντικείμενο. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η κακοδιαχείριση. Δεν είναι τυχαίο, που στην πιο κρίσιμη φάση όπου κρινόταν η επιβίωση του Συνεργατισμού, αυτά τα κόμματα με νομοθεσία περιόρισαν το πεδίο ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Ως προς την τελευταία περίοδο, το Πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για τις ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών κύριου Χάρη Γεωργιάδη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, τα μοναδικά κόμματα που δεν είχαν καμία απολύτως ανάμειξη στην κατάρρευση του Συνεργατισμού είτε μέσω των διαχρονικών τους κομματικών παρεμβάσεων στα του Συνεργατισμού είτε με την υπερψήφιση των κρατικών εγγυήσεων για το ξεπούλημα του, εκφράζουμε την απαίτηση να πληρώσουν οι υπαίτιοι για την καταστροφή του Συνεργατισμού. Εκεί και όπου βρεθούν ποινικές ευθύνες να αποδοθούν. Και ευχόμαστε όπως η ποινική έρευνα δεν θα οδηγήσει στα μικρά ψάρια αφήνοντας τους πραγματικά υπεύθυνους μακριά από τη ζυγαριά της δικαιοσύνης.

Τέρμα πλέον στην συνεχή ανοχή στα σκάνδαλα. Η ανοχή οδηγεί στην επανάληψη.

Ταυτόχρονα, σήμερα, πιο έντονα από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό του Κράτους και των θεσμών του, έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η κατάχρηση εξουσίας και η ανάπτυξη δικτύων διαπλοκής και διαφθοράς.