Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών καθιερώθηκε από το 1965 σε όλο τον κόσμο τη 12η Μαΐου, επέτειος γέννησης της Florence Nightingale, της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας που επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα, με το έργο της να θεωρείται η αρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής.

Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας προς τους ασθενείς είναι στα χέρια των νοσηλευτών και ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε εκτίμηση στο διαρκές και επίπονο έργο τους. Οι νοσηλευτές που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα κρατικά νοσηλευτήρια, κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στην εξάσκηση του επαγγέλματος τους κάτω από συνθήκες υποστελέχωσης, με ελλείψεις σε υλικά και υπό αυξημένο όγκο εργασίας.

Οι νοσηλευτές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των νοσοκομείων και συνδράμουν σε τεράστιο βαθμό στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Στην Κύπρο το επάγγελμα των νοσηλευτών είναι θεσμοθετημένο και κατοχυρωμένο και πρέπει να χαίρει σεβασμού και ίσης αντιμετώπισης με άλλα επαγγέλματα.

Ενόψει της προσπάθειας υλοποίησης του ΓεΣΥ, αναμένουμε ότι θα υπάρξει ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στον ΟΚΥπΥ αφού πρώτα τεθούν οι ανησυχίες επί τάπητος και υπάρξει γεφύρωμα των διαφορών στα ζητήματα που απασχολούν τους νοσηλευτές.