Tον Μάιο του 2019, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου που θα αποφασίζουν για την Ευρώπη στην οποία επιθυμούμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία, το Brexit και τις απρόβλεπτες επιδράσεις του, τις συνεχιζόμενες οικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, με την αυξανόμενη φτωχοποίηση του πληθυσμού, την ασυδοσία των λεγόμενων αγορών, έναν ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό, την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων, τις κλιματικές θεομηνίες στο νότο (πυρκαγιές, ξηρασία, πλημμύρες κ.α.), την τρομοκρατία, την εμπορία προσώπων, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις προκλήσεις που προκαλεί ο ανταγωνισμός από άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα. Η γραφειοκρατία, οι πολιτικές δυο μέτρων και δυο σταθμών, η εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας κι η επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, η απομάκρυνση από αρχές όπως αυτή της κοινωνικής αλληλεγγύης, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων απέναντι στο κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και δημιούργησαν έδαφος για άνοδο της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Το όραμά μας ως Συμμαχία-Οικολόγοι είναι να κτίσουμε μια Ευρώπη ελεύθερη, οικολογική, δημοκρατική, βιώσιμη και ενωμένη. Μια Ευρώπη στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος και η ισότητα θα εφαρμόζονται για όλους.

Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να αντισταθούμε στο μίσος και τον ρατσισμό και να αγωνιστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήρθε η στιγμή για αλλαγή στην Ευρώπη, για να εκπληρωθούν τα όνειρα των πολιτών.

Ως Συμμαχία-Οικολόγοι θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε να αφήσουμε έναν υγιή πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Ο κάθε συμπολίτης μας να ζει τη ζωή του με τις καλύτερες προϋποθέσεις, σεβόμενος τα δικαιώματα και ελευθερίες των συμπολιτών του.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών, τη ρύπανση από πολλαπλές πηγές και την πολύ επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα βοηθήσει και το περιβάλλον αλλά κυρίως την οικονομία μας. Θέλουμε να σταματήσουμε την όποιας μορφής βία ενάντια στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά και να απαλειφθεί κάθε είδους ενδοοικογενειακή βία.

Το όραμα μας είναι για μια Ευρώπη που υποστηρίζει την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε νέες αξιόλογες θέσεις εργασίας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Που προστατεύει τους πολίτες της και τους δίνει την εξουσία. Που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και στηρίζει το κράτος δικαίου. Που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Λέμε όχι στην Ευρώπη του εθνικισμού και του φασισμού Λέμε όχι στη δυσπιστία και μισαλλοδοξία που οδηγεί την κοινωνία μας σε διχασμό και μίσος. Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και επιθυμούμε τη διεύρυνση των οριζόντων που προκύπτουν για εμάς ως ανθρώπους αλλά και για τον πολιτισμό μας γενικότερα μέσω της επαφής μας με άλλους πολιτισμούς και συνήθειες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό.

Το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω σε μια πλήρη πολυεπίπεδη συμμετοχική δημοκρατία, στην οποία όλες οι δημόσιες αποφάσεις να λαμβάνονται με διαφάνεια, από εκλελεγμένους και πολιτικά υπόλογους εκπροσώπους. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενδυναμωθούν οι μηχανισμοί δημοκρατικής νομιμοποίησης στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς με ιδιαίτερη έμφαση στα όργανα που λαμβάνουν σοβαρές πολιτικής και οικονομικής φύσης αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Τραπεζικής Σταθερότητας πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με σκοπό να δημιουργηθεί μια δύναμη αλλαγής που θα μεταμορφώσει την Ευρώπη προς το καλύτερο, στην Ευρώπη των πολιτών.

Θέλουμε η Ευρώπη να αποτελέσει πρότυπο στον κόσμο και να αποδείξει πώς η Ευρωπαϊκή ταυτότητα των πολιτών εμπλουτίζει την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητά.

Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου τους. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

Η πρόοδος ή η διάλυση της Ευρωπαϊκής εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών, από τη δική μας επιλογή.

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Κυπριακός λαός ευελπιστούσε ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργούσε ως καταλύτης για μια δίκαιη λύση που θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα ανέτρεπε την Τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση. Η ανοχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε κι επιδεικνύει απέναντι στην Τουρκία και στην επιθετικότητα της έναντι της Κύπρου δικαιολογημένα απογοήτευσε το λαό μας. Ευθύνες όμως φέρει και η απουσία διεκδικητικότητας από τις Κυπριακές κυβερνήσεις και τους αντιπροσώπους μας στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αλλάζουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προσφέρει μηχανισμούς και δυνατότητες για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και προάσπισης των δικαιωμάτων μας. Με διεκδικητικούς εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον αναβαθμισμένο του ρόλο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει μεγάλα ανταγωνιστικά και μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε: Η γεωστρατηγική μας θέση, ο σταθεροποιητικός ρόλος μας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Ευρωπαϊκούς στόχους και ανάγκες. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες κι αυτά τα οφέλη που η χώρα μας μπορεί να προσφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους μας θα πρέπει να πάρουμε σημαντικά ανταλλάγματα κυρίως για το Κυπριακό πρόβλημα κι όχι μόνο. Σήμερα που η εικόνα του Ερντογάν και της Τουρκίας έχουν διαβρωθεί και η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο πρέπει να διαθέτουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, διεκδικητικούς Ευρωβουλευτές που μπορούν να συμβάλουν με τη δράση τους στην επίλυση των ευρύτερων Ευρωπαϊκών προβλημάτων και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην εθνική μας υπόθεση.

Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια Ευρωπαϊκή λύση η οποία θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα κι δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς εποίκους, ξένους στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος, και παράλληλα να χαίρει πλήρως των δικαιωμάτων που της παρέχει. Πρέπει να αρθεί η συνήθεια της «άδειας καρέκλας» με την ενίσχυση του δυναμικού του Υπουργείου Εξωτερικών και την περαιτέρω εμπλοκή της Βουλής των Αντιπροσώπων στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν την καθημερινή ζωή μας σε τεράστιο βαθμό, δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί θεατές στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκών πολιτικών, ελπίζοντας ότι θα διαμορφωθούν υπέρ μας. Πρέπει να κτίσουμε συνεργασίες με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και να επιδεικνύουμε ενδιαφέρον και για θέματα που δεν αφορούν ίσως άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε συμμαχίες και να πετύχουμε τη συμπαράστασή τους σε θέματα που μας αφορούν πιο άμεσα.

Οι Ευρωπαϊκές αξίες μας

1. Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μεταστροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική παγκόσμια πρόκληση της σημερινής εποχής. Υπάρχει όμως απάντηση στην κλιματική κρίση: Είναι ο ήλιος, ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να στραφούμε σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με αποδοτικό τρόπο. Πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να επιλέγουμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Θα το καταφέρουμε αυτό με το να ασκήσουμε έντονη πίεση για τη γρήγορη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η Ευρώπη θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Θα το καταφέρουμε με την παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την υιοθέτηση και την εφαρμογή αξιόπιστου δικτύου δημόσιων μέσων μεταφοράς σε όλη την επικράτεια, με την εισαγωγή συστημάτων τύπου «ο ρυπαίνων πληρώνει» και συστημάτων ανακύκλωσης σε όλο το νησί και αγκαλιάζοντας μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

2. Επένδυση σε μια οικονομία της έρευνας και καινοτομίας

Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία της γνώσης επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία και εξοπλίζοντας το εργατικό μας δυναμικό με το σωστό σύνολο δεξιοτήτων για τον 21ο αιώνα, γεφυρώνοντας το κενό ψηφιακών δεξιοτήτων των γενεών.

Η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από το πρότυπο της λιτότητας και να διασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα εγγυηθεί καλές συνθήκες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με καλές αμοιβές, βιωσιμότητα και κοινωνική ένταξη χωρίς διακρίσεις. Όταν το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε οικονομική ασφάλεια για όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την ψηφιακή υποδομή, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη δραματική μείωση της γραφειοκρατίας. Θέλουμε μια ψηφιακή Ευρώπη που τελικά θα κάνει τη ζωή καλύτερη για όλους τους Ευρωπαίους.

3. Εγγύηση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει πραγματικά μια κοινωνική ένωση, να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να καταπολεμά τη φτώχεια και να μειώνει τις ανισότητες. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα των πολιτικών λιτότητας ούτε της απληστίας των επιχειρήσεων και των αγορών. Πρέπει να διασφαλιστούν δίκαιες αμοιβές, τα δικαιώματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζομένους, ανάλογα με τα προσόντα και τις απαιτήσεις της κάθε θέσης εργασίας.

4. Προάσπιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς

Το κράτος δικαίου δέχεται επίθεση, τόσο στην Κύπρο, την Ευρώπη όσο και εκτός των συνόρων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν δεσμευτικό και ολοκληρωμένο μηχανισμό, για να παρακολουθεί σε τακτική βάση την απονομή δικαιοσύνης, του δικαιώματος των πολιτών της να εκφράζουν την άποψή τους, της ελευθερίας του τύπου και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέχει προστασία σε ακτιβιστές, σε δημοσιογράφους και σε πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος που δημοσιοποιούν μυστικές πληροφορίες στο ευρύ κοινό προκειμένου να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέψουν ή να αποκαλύψουν διαπλοκές και διαφθορά. Τα Ευρωπαϊκά ταμεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των Ευρωπαϊκών κανόνων και πρέπει να υπάρχει γοργή και αντικειμενική απονομή δικαιοσύνης.

5. Μια υπεύθυνη Ευρώπη που λειτουργεί καλύτερα για τους πολίτες

Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για την επαναξιολόγηση και την επαναδιαπραγμάτευση της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις αρχές της απλούστευσης και της επικουρικότητας. Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στο κατάλληλο τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο όπου θα μας εξυπηρετεί καλύτερα και πιο άμεσα ως πολίτες. Η Ένωση του αύριο πρέπει να βασίζεται στην αποκέντρωση και την ποικιλομορφία, όχι στην επαχθή γραφειοκρατία και την υπερβολική ρύθμιση.

6. Προάσπιση του δικαιώματος ασύλου και θέσπιση νομικών και ασφαλών διαύλων μετανάστευσης

Οι εγγυήσεις ασφαλείας για τους αιτούντες άσυλο υπάρχουν εξαιτίας των μαθημάτων που μας έχει διδάξει το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης. Το δικαίωμα του ασύλου για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Θέλουμε η πολιτική ασύλου να βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά και σε μια ομαλή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών και τη θέσπιση νέας Ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιων διασώσεων.

7. Προστασία της υγείας των πολιτών μας με την καταπολέμηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων και τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων

Η ανάληψη αποφασιστικής δράσης στον τομέα του περιβάλλοντος μπορεί να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να προστατεύσουμε τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε, θα πρέπει να μειώσουμε άμεσα τη ρύπανση.

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των ασθενειών. Τα χημικά, οι ορμόνες, τα νιτρώδη ή τα μικροπλαστικά στην τροφική αλυσίδα θέτουν πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος και να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες όπως κατάργηση ή φορολόγηση των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών καθώς και τον σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και να αυξηθούν οι στόχοι ανακύκλωσης.

Για να προστατεύσουμε την πολύτιμη φύση μας, θέλουμε να προστατεύσουμε ουσιαστικά τις περιοχές προστασίας της Φύσης, από την αλόγιστη ανάπτυξη και την κερδοσκοπία. Παράλληλα θέλουμε να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των ζώων (άγριων, οικόσιτων και παραγωγικών).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να επιδοτεί δράσεις που βλάπτουν το περιβάλλον ή τη βιοποικιλότητα. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να καλύπτουν το 20% των θαλασσών μας.

8. Εγγύηση δωρεάν πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, δίκαια αμειβόμενη πρακτική άσκηση και καλές θέσεις εργασίας για τους νέους

Οι νέοι είναι αυτοί που χτίζουν το μέλλον της Ευρώπης. Τους χρωστάμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να το καταφέρουν, καθώς και το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Για τον λόγο αυτό, οι νέοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή ανώτερη εκπαίδευση, καλές συνθήκες κατάρτισης και πρόσβαση σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Επομένως, προωθούμε την εκπαίδευση που επικεντρώνεται στην κριτική σκέψη, τις επιχειρηματικές και ήπιες δεξιότητες, την ευελιξία και τη συστηματική και διεπιστημονική σκέψη, που ταιριάζει με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία δια βίου μάθησης που ξεκινά από την παιδική εκπαίδευση και θέλουμε περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, περισσότερη μαθητεία και ευρύτερη συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus Plus, καθώς και στρατηγική επένδυση σε ψηφιακές υποδομές και προγράμματα, ώστε εξασφαλίζεται εργοδότηση και ευημερία για όλους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες καθώς και για απομονωμένες περιοχές.

9. Θέλουμε μια Ευρώπη, κατά της έμφυλης βίας και υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για όλους

Η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ίση αμοιβή για ίση εργασία και μεγαλύτερη ισορροπία των φύλων στη σύνθεση των δομών εξουσίας. Επίσης, θέλουμε όλες οι πολιτικές και οι υπηρεσίες να αναγνωρίσουν την πραγματική πολυμορφία των Ευρωπαίων και να καταπολεμούν και να προλαμβάνουν όλες τις μορφές διάκρισης και βίας, μεταξύ άλλων και κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Υποστηρίζουμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αναπήρων και την υιοθέτηση σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όλων των προνοιών της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων.

10. Για μια Ευρώπη που ηγείται στην παγκόσμια σκηνή

Για να προστατεύσουμε την Ευρώπη και τις δημοκρατίες μας σε αυτό το σύγχρονο σταυροδρόμι, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να βασιστεί μόνο στην ισχυρή και συνδεδεμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η αποφασιστική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να βασιστεί μόνο στην εσωτερική οικονομική, στρατηγική και προπάντων ηθική δύναμη.

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο παγκόσμιο ρόλο, αναπτύσσοντας περαιτέρω την τεράστια οικονομική και ρυθμιστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνοντας τις συλλογικές διπλωματικές δυνατότητες. Η Ευρώπη με τις αρχές και αξίες της μπορεί να καταστεί ο τρίτος εναλλακτικός πόλος με ηγετικό σταθεροποιητικό και ειρηνικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Αγαπητοί ψηφοφόροι,

Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε να υπερβούμε το κατεστημένο και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για το κοινό μας Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο κόσμος γύρω μας δεν μένει ακίνητος, γι’ αυτό κι εμείς, στην Ευρώπη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο. Ας φέρουμε την αλλαγή στην Ευρώπη! Ας συνδυάσουμε μια ριζοσπαστική ανάλυση με φιλόδοξους στόχους και με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Ως Συμμαχία-Οικολόγοι, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τις προτεραιότητες που σας παρουσιάσαμε. Καλούμε όλους τους Κύπριους πολίτες να μας στηρίξουν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ας χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, για τους πολίτες της.