Προβληματίζει δικαιολογημένα η στάση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία την Τρίτη πραγματοποίησε συνεδρίαση στο Δημοτικό Μέγαρο Πέγειας και επιτόπου επίσκεψη στο χώρο των Θαλασσινών Σπηλιών.

Αφενός δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής δεν κατήγγειλε ως όφειλε όσα έχουν ήδη συντελεστεί. Ταυτόχρονα, δεν έχει εστιάσει, ούτε και χαράξει πορεία προς αποκατάσταση της υπάρχουσας κατάστασης στις Θαλασσινές Σπηλιές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν όλη η κοινωνία ζητά κατεδάφιση των επαύλεων που κτίζονται πάνω από τις Σπηλιές, δημιουργεί απορία πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος απέκλεισε από μόνη της την ιδέα της κατεδάφισης.

Αφετέρου δε, μας προκαλούν έντονη ανησυχία οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αθέμιτες διαδικασίες και αναφέρουν ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προσλάβει εμπειρογνώμονα, ο οποίος διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις με τους μελετητές, που συμμετέχουν στην κατασκευή του έργου στην εν λόγω περιοχή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η αρμόδια Επιτροπή πρέπει να τοποθετηθεί πάραυτα, υπέρ της κατεδάφισης των κτηρίων αυτών. Ταυτόχρονα δε, πρέπει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η μη σύγκρουση συμφερόντων, των εμπλεκόμενων εμπειρογνωμόνων. Ήδη, με παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος, κ. Γιώργου Περδίκη, το θέμα εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε για μία ακόμη φορά έκθετη την Κύπρο, προκειμένου ορισμένοι ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν.