Η κλιματική αλλαγή είναι κρίση του σήμερα και όχι κάτι που θα έρθει και θα περάσει από τον πλανήτη ή που θα έρθει στο μέλλον. Η Σύνοδος των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία, μετά το COP15 όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία των Παρισίων, ώστε να προταθούν λύσεις για ριζικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο, θα βγουν στους δρόμους το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, απαιτώντας πραγματικές πράξεις και όχι μόνο λόγια, την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου θα συζητήσουν στη Γλασκώβη, στο COP26, τους τρόπους διαχείρισης της κλιματικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη μας.

Από την πλευρά μας καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, το πρωί στις 11:00, στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας (δίπλα από την αίθουσα «Ειρήνη») για να φωνάξουμε «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»! Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από μεγάλο αριθμό οργανώσεων και καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει, βάζοντας στην άκρη πολιτικές ή άλλες διαφορές.

Οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να θέσουν πιο ψηλά τον πήχη για τις αποκοπές των αέριων ρύπων, εάν πραγματικά θέλουν να αποτρέψουν με ουσιαστικό τρόπο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η ζωή μας έχει διαφοροποιηθεί λόγω της κλιματικής κρίσης και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις δουλειές μας, τη διατροφή μας, τον τρόπο που ταξιδεύουμε, ακόμη και τις μεθόδους που ζεσταίνουμε το σπίτι μας. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις με πραγματική πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και να μη μετατοπίζουν την ευθύνη στους πολίτες.

Τονίζουμε πως εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, τότε στα επόμενα 30 – 80 χρόνια θα παρατηρούνται παρατεταμένα κύματα καύσωνα, με ακραίες θερμοκρασίες στην περιοχή μας, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τους 56 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα θέσει σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλων των ζωντανών οργανισμών, προκαλώντας δραστική μείωση της βιοποικιλότητας, ερημοποίηση και τρομακτική έλλειψη νερού.