Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Η τριμερής διάσκεψη της Νέας Υόρκης θα είναι η πρώτη από μία σειρά συναντήσεων που θα οδηγήσουν σε πενταμερή. Ο Ακιντζί επιμένει σε εκ περιτροπής και τουρκικές εγγυήσεις.

Γιατί συνεχίζουμε να συζητούμε υπό εκβιασμό;

Όσο και να θέλουμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του κ. Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε.

Τα μηνύματα είναι αρνητικά και οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή για όσα παρακολουθούμε να έρχονται.

Ο κ. Ακιντζί επιμένει στη θέση του για την παρουσία τις Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη θέση την οποία απορρίπτει ασυζητητί η κυπριακή πολιτική ηγεσία. Μάλιστα είναι πολύ χειρότερη η πρόταση αυτή αφού δίνεται το δικαίωμα για μονομερή επέμβαση στην Τουρκία, θέση που μας βρίσκει αντίθετους.

Τα εκβιαστικά διλλήματα που θέτει ο Ερντογάν για παραχώρηση της λεγόμενης υπηκοότητας του ψευδοκράτους σε άλλες 25 χιλιάδες εποίκους, εφόσον δεν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι απαράδεκτα.

Διερωτόμαστε γιατί συνεχίζουμε να συζητούμε υπό το βάρος αυτού του εκβιασμού.

Φαίνεται ότι η τριμερής διάσκεψη της Νέας Υόρκης οριστικοποιείται για τις 26 Σεπτεμβρίου. Μία συνάντηση που θα είναι η απαρχή για μία σειρά αντίστοιχων συναντήσεων που θα οδηγήσουν σε πενταμερή διάσκεψη.

Τα άλυτα ζητήματα είναι και θα μένουν άλυτα όσο η Τουρκία κρατάει την ίδια στάση. Στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγήσει τα κρίσιμα θέματα σε πολυμερείς διασκέψεις, με κατάληξη σε ένα παζάρι της τελευταίας στιγμής.

Το ερώτημα είναι πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα ξεκάθαρα σχέδια των Τούρκων;

Από τη στιγμή που ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν προσυπογράφουν και δεν συμφωνούν στην λειτουργία επιτροπής Κυπριακού της Βουλής και στην δια νόμου απόρριψη των τουρκικών εγγυήσεων φ