Πριν από το Πάσχα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από την Επιτροπή Θεσμών και αφού ληφθούν υπόψην οι εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, η πρόταση τροποποίησης του νόμου για τον έλεγχο ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου και ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφεραν ότι στόχος είναι η πάταξη η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο δημόσιο και η διασφάλιση ευαίσθητων και σημαντικών πληροφοριών.

Το θέμα, που συζητείται καιρό στην Επιτροπή, επρόκειτο σήμερα να ολοκληρωθεί αλλά προέκυψαν κάποιες παρατηρήσεις επί ορισμένων διατάξεων και οι ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως η Νομική Υπηρεσία, η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο, το ΥΠΟΙΚ, το Τμήμα Προσωπικού και άλλοι, δεσμεύθηκαν εντός 10 ημερών να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη, η βάση της κλίμακας Α13 τέθηκε με τη σύμφωνο γνώμη και του Υπουργείου Οικονομικών ενώ υπάρχει εισήγηση ώστε για τους Ημικρατικούς οργανισμούς η κλίμακα να αρχίζει από την Α14 και πάλι.

Υπάρχει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και σε άλλους φορείς του κράτους, ενώ στην Επιτροπή Ασυμβίβαστου δίδεται η δυνατότητα να ελέγξει εάν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, θα ελέγχει πλέον αυστηρά τους αξιωματούχους και υπαλλήλους του κράτους που θέλουν να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα μετά την αφυπηρέτησή τους, θα μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερες ποινές και θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεών της.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στην Επιτροπή αυτή να ελέγχει αυτεπάγγελτα και υπαλλήλους κάτω από την κλίμακα Α13 όταν η φύση της εργασίας τους είναι τέτοια που θα δημιουργεί πιθανότητες διαπλοκής. Αυτό, εξήγησε, θα γίνεται κατόπιν καταγγελίας.

Κληθείς να σχολιάσει εάν αυτό δημιουργεί δυσλειτουργικότητα στο κράτος, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάθε μέτρο προς την πλευρά του ελέγχου και της παρεμπόδισης της διαφθοράς και της διαπλοκής στο δημόσιο, δημιουργεί εμπόδια. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και είναι «η απαραίτητη θυσία που πρέπει να κάνει μια πολιτεία εάν θέλει να κάνει έλεγχο και να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή».

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)