Δύο διατηρητέα κτίρια στην οδό Αθηνάς στην Πάφο, τα οποία ανήκουν στο κράτος, παραμένουν αναξιοποίητα και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Παρόλο που το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχεδίαζε την αναπαλαίωση τους ώστε να μεταφέρει σε αυτά τις εργασίες του, το κράτος συνεχίζει να πληρώνει ενοίκια άσκοπα.

Οι καταγγελίες αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα κτίρια, αντί να προστατεύονται και να αναπαλαιώνονται για να ετοιμαστούν προς χρήση, αφέθηκαν να λεηλατηθούν και να αφαιρεθούν από αυτά κομμάτια ξυλείας και σιδήρου, που συνιστούσαν σημαντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη στις 4 Σεπτεμβρίου του 2018, ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του σε σχέση με τα συγκεκριμένα κτίρια και γιατί δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για διαφύλαξη της κρατικής περιουσίας από βανδαλισμούς και λεηλασίες

Ο Υπουργός απάντησε πέντε και πλέον μήνες μετά (28 Φεβρουαρίου 2019) αναφέροντας ότι το θέμα επιλαμβάνεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων και πως η Διευθύντρια Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως απέστειλε κατ’ επανάληψη επιστολές τόσο προς τον Διευθυντή Τμήματος Δημοσίων Έργων όσο και προς τον Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων επισημαίνοντας τη μεγάλη αξία της οικοδομής και τονίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης και ετοιμασίας μελέτης συνολικής συντήρησης / αποκατάστασης της.

Επίσης σημειώνεται ότι έχει χορηγηθεί η συγκατάθεση της Διευθύντριας Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την εκτέλεση σωστικών εργασιών στην οικοδομή και έχει περιλάβει στη σχετική έγκριση όρους και προϋποθέσεις για την εκτέλεση των εργασιών αυτών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε παράλογο να υπάρχουν παλιά και με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κτίρια αλλά το κράτος αντί να τα αναπαλαιώσει και να τα χρησιμοποιεί, να επιλέγει να πληρώνει ενοίκια σε κάποιους ιδιοκτήτες. Ως εκ τούτου, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών και όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα να προχωρήσουν τάχιστα προς την αναπαλαίωση των δύο παλαιών κτιρίων στην οδό Αθηνάς στην Πάφο και μετά να τεθούν σε χρήση για το δημόσιο συμφέρον.

f1

 

\f1

f1