Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όσων συμμετέχουν στη μάχη για το σβήσιμο των πυρκαγιών.

Από την πρώτη στιγμή μέλη μας συμμετέχουν ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή, ενώ ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης βρέθηκε επί τόπου επανειλημμένα για ενημέρωση και εμψύχωση των αρμοδίων συντονιστικών αρχών και των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Δεκαπέντε μέλη του Κινήματος συμμετέχουν ως εθελοντές της πολιτικής άμυνας και ως μέλη οργανωμένων εθελοντικών ομάδων στην προσπάθεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σήμερα μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν βρεθεί στο μέτωπο της φωτιάς τρεις ομάδες εθελοντών του Κινήματος, ενώ ήδη έχει σταλεί μεγάλη ποσότητα νερού και τροφίμων.

Εκτός από τα παραπάνω στάλθηκαν, μέσω του Κινήματος επίσης, τρόφιμα και νερό προσφορά της υπεραγοράς Μετρό Λακατάμιας και της υπεραγοράς Αναστασίου στον Περιστερώνα και τις οποίες ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Με ικανοποίηση είδαμε την έμπρακτη στήριξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας και οφείλουμε ένα “ευχαριστώ” για την άμεση αποστολή των πτητικών μέσων.

Συμφωνούμε, επίσης, με τον χειρισμό του Προέδρου Αναστασιάδη στην πρόταση για τουρκική βοήθεια και με τον όρο αυτή να ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες θα γίνει αναζήτηση αυτών όταν έρθει η ώρα τους. Όσοι έφταιξαν για αυτήν την τραγωδία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ιδιαίτερα οι πολιτικοί προϊστάμενοι πρέπει να δείξουν την ανάλογη πολιτική ευθιξία. Βεβαίως και πρέπει να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες για αυτήν την καταστροφή.

Εννοείται ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να διερευνηθούν. Όλα αυτά θα γίνουν όταν σβήσει και η τελευταία φωτιά.