Κάνοντας λόγο για τάχα παράβλεψη του στοιχείου της αμοιβαιότητας, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θεώρησε χθες σκόπιμο να σχολιάσει την αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε να «μιλούμε με όλους, περιλαμβανομένων και των ε/κ».

Παραβλέποντας εντελώς το γεγονός ότι τα κατεχόμενα είναι μη αναγνωρισμένο κράτος, δηλαδή ένα ψευδοκράτος ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια η ε/κ πλευρά επιθυμεί να παρακάμψει την τ/κ πλευρά και να έχει απευθείας επαφή με την Τουρκία. Η εντύπωση ότι επετεύχθη ο στόχος τους θα δημιουργήσει μεγάλη ζημιά».

Κάποιοι θεώρησαν ότι η δήλωση Ακιντζί εμπεριέχει το στοιχείο της διαφωνίας με τον Τσαβούσογλου. Εμείς διαπιστώνουμε αντίθετα ότι οι Τσαβούσογλου- Ακιντζί συνιστούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Κατακρίβειαν αλληλοσυνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται και συγκλίνουν σε ένα στόχο: στην αποαναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου “βλέπει τους Ελληνοκυπρίους” μόνο στο πλαίσιο των πενταμερών διασκέψεων που ατυχώς αποδέχθηκε ο Προέδρος Αναστασιάδης. Στο ίδιο πλαίσιο “βλέπει” και η Ελλάδα τους Τουρκοκυπρίους. Άρα δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας. Εκτός αν ο κ. Τσαβούσογλου όταν αναφέρεται σε συναντήσεις με Ε/Κ εννοεί τις διακρατικές επαφές στα πλαίσια διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΑΣΕ κοκ.

Κάποιος πρέπει να υπενθυμίσει στον κ. Ακιντζί ότι ο κ. Τσαβούσογλου σε εκείνο το επίπεδο δεν είναι τους Ελληνοκύπριους που συναντά αλλά την κυπριακή δημοκρατία. Είναι ευπρόσδεκτος – και ας του το θυμίσει ο κ. Αναστασιάδης – αφού αποκηρύξει το ψευδοκράτος να επανέλθει αυτός και η κοινότητα του στους συνταγματικούς θεσμούς της κυπριακής δημοκρατίας. Τότε θα μπορεί να συναντά και αυτός ξένους ηγέτες – και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ακόμα- ως αντιπρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κλείσει τα αυτιά του σε τοποθετήσεις που γίνονται από την Τουρκία με σκοπό να υπάρξει συνέχεια από τους εδώ εγκάθετους της. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που προκαλεί τον Ακιντζί σε κοινωνικό καφέ – οφείλει την ίδια ώρα να καταγγείλει την συμπεριφορά του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.