Στις 9 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της σφαγής των Κυπρίων το 1821 από τους Οθωμανούς Τούρκους , επέλεξε ο νεοσουλτάνος της Αγκύρας, πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερτογαν να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο και να εγκαινιάσει το τεράστιο τζαμί της Μιας Μηλιάς.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Έχει ένα εμβληματικό χαρακτήρα και δηλώνει την εμμονή της Τουρκίας στο στόχο που ετέθη από το 1956 , για επανακατάληψη της Κύπρου.

Η χρησιμοποίηση της θρησκείας και του θρησκευτικού φανατισμού από τον Ερντογάν τρομάζει ακόμα και μερίδα Τουρκοκυπρίων.

Η εμβληματική επίσκεψη Ερντογάν συμπίπτει με την αναθέρμανση των διαδικασιών του ΟΗΕ στο κυπριακό. Ας έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι τα μηνύματα που στέλνει αυτή η επίσκεψη.

Δεν πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι ο Ακιντζί έθεσε εκ των προτέρων τους όρους του για την επανέναρξη των συνομιλίων. Ζητά να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα (και επιδιαιτησία προφανώς και αναπόφευκτα) και να υπάρξει συμφωνία πλαίσιο (δηλαδή ενδιάμεση συμφωνία πριν το δημοψήφισμα).

Στα τουρκικά αυτά κόλπα και προκλήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να προσέλθει με σταθερές και ακλόνητες θέσεις, που να μας οδηγούν μακριά από τις αρνητικές πτυχές του πλαισίου Γκουντέρες και να θέτουν νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.