Οι συνέπειες της στασιμότητας στο Κυπριακό «παίζουν» με πηγαίους τίτλους στα σημερινά ενημερωτικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με αυτά, οι Αμερικανοί θέλουν την κατάργηση και της UNFICYP στην Κύπρο, όπως συνέβη και σε άλλες ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ντόλαντ Τραμπ.
Η τακτική Τραμπ να καταργεί ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών καθώς αυτές, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, δεν έχουν ρόλο ύπαρξης, απειλεί και την Κύπρο. Η τακτική της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης, δια της αποφυγής καταδίκης της κατοχής και των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ, (π.χ. άρνηση της κυβέρνησης να προσφύγει στο συμβούλιο ασφάλειας) σε συνδυασμό με την προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου και της κυβέρνησής του για περιορισμό των κονδυλίων προς τα Ηνωμένα Έθνη, δίνουν την τέλεια δικαιολογία κατάργησης της UNFICYP. Πρόκειται για μια από τις πολλές συνέπειες για τις οποίες ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές.
Η συζήτηση για ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο αρχίζει αυτή την βδομάδα και οι ΗΠΑ έχουν ως εισήγηση την ανάγκη κατάργησής της, την ώρα που θα γίνουν προσπάθειες από τον Κύπριο αντιπρόσωπο να πείσει ότι υπάρχουν προοπτικές για συνέχιση των συνομιλίων, εν αναμονή της επίσκεψης και της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα το ενδεχόμενο μπορεί να φαντάζει απομακρυσμένο, ωστόσο αν η υπάρχουσα κατάσταση συνεχιστεί και οι συνομιλίες δεν οδηγηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε ελλοχεύουν δύο κίνδυνοι.
Αφενός, υπάρχει ο κίνδυνος να νοηθεί ότι η διχοτόμηση – η οποία προσομοιάζει με τη σημερινή μορφή στασιμότητας – είναι μια εν δυνάμει λύση, αφετέρου η μη ύπαρξη ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο σημαίνει ότι η ανάγκη για φύλαξη για σκοπούς ασφάλειας κατά μήκος της πράσινης γραμμής, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία στηρίζεται στο τουρκικό στρατό που έχει κουβαλήσει στο νησί.
Το πλέον σημαντικό, από πολιτική άποψη στο θέμα της παραμονής της UNFICYP, είναι το γεγονός ότι η παρουσία της στην Κύπρο προκύπτει από ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τη συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας, παρά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την κυβέρνηση το 1963. Η παρουσία της δύναμης είναι μια έμπρακτη επιβεβαίωση και υπενθύμιση ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.