Διαχρονικά και σταθερά τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες των εργαζομένων.

Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι 134 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886 που πνίγηκε στο αίμα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων εξακολουθούν να αμφισβητούνται και να καταπατούνται.

Το τέλος της Ιστορίας δεν γράφτηκε ποτέ. Διανύουμε την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του κεφαλαίου και των αγορών. Ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας απειλούνται άμεσα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εφιάλτης της ανεργίας βρικολακιάζει, η αδήλωτη εργασία οργιάζει, τα δικαιώματα των ξένων εργατών καταπιέζονται βάναυσα.   

Η Κυριακή ως αργία καταργείται για πολλούς εργαζομένους, το οκτάωρο και το εβδομαδιαίο σαραντάωρο καταπατούνται στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», για το “καλό” της αγοράς. Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια διευρύνονται σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Ο πλούτος συσσωρεύεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερους ανθρώπους και οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ολοένα και μεγαλώνουν. Στην Ευρώπη μεγαλώνουν οι γενιές των 500 ευρώ και στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές νεοαποικίες οι γενιές του ενός ευρώ ημερησίως.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς βλέπουμε τη φτώχεια να εμφανίζεται απειλητικά, τους άστεγους να πληθύνονται και ταυτόχρονα, προκλητικά να οικοδομούνται ουρανοξύστες, καζίνο και πολυτελείς αναπτύξεις για ξένους γύρω από γήπεδα γκολφ και μαρίνες για πολυτελή γιοτ, τα οποία εγκαινιάζονται πανηγυρικά από τους κυβερνώντες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου λαού για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Το οφείλουμε σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στις εξεγέρσεις κατά της πλουτοκρατίας, προασπίζοντας τα πανανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ζητούμε την (μεταξύ άλλων):

  • καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού, θεσμός που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την επιστροφή των σχεδόν 7.8 δις ευρώ που κατακρατεί η κυβέρνηση
  • την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων
  • την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την λειτουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρητών εργασίας (που έχουν μπλοκάρει τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ).    
  • να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση (να δεσμεύονται οι επιχειρήσεις που τυγχάνουν στήριξης στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας κορωνοϊού).
  • την νομική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργατών έναντι της εκμετάλλευσης τω εργοδοτών.

Είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο της πανδημίας να προσφέρονται στους εργαζομένους όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της προσωπικής τους υγείας.

Η πανδημία ανέδειξε την σημασία των υπηρεσιών που προσφέρουν εργαζόμενοι που ήταν για τους περισσοτέρους αόρατοι μέχρι σήμερα. Τώρα πρέπει να μάθαμε πόσο σημαντική είναι η εργασία πχ των υπάλληλων των αγορών τροφίμων και των φούρνων, των νεαρών που τρέχουν με τις μοτοσυκλέτες του delivery, των υπάλληλων καθαριότητας και των σκυβαλλοφόρων κοκ, πέραν βέβαια των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και στον τομέα της ασφάλειας που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Ευκαιρία με την Εργατική Πρωτομαγιά να πούμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε αυτούς τους εργαζόμενους