Η απόσταση 100 μέτρων στις παραλίες, δηλαδή η εφαρμογή του Έβδομου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου θα έπρεπε να είναι νομοθέτημα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης ανάγκασε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πριν από ένα χρόνο περίπου να καταθέσει πρόταση νόμου για επέκταση της παράκτιας ζώνης προστασίας. Η πρόταση αυτή εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Άλλη μια πρόνοια της πρότασης νόμου είναι η τακτική χαρτογράφηση των ακτών κάθε πέντε χρόνια. Αξίζει  να σημειώσουμε ότι η ζώνη προστασίας των ακτών καθορίστηκε πριν από 40 χρόνια με βάση δεδομένα του 1910.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Βουλή να εξετάσει και προωθήσει στην ολομέλεια την πρόταση νόμου των Οικολόγων , μετά και από τη δημοσίευση της τελευταίας γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα που επιβεβαιώνει ότι συνταγματική υποχρέωση της κυπριακής δημοκρατίας να συμμορφωθεί με το 7ον πρωτόκολλο της συνθήκης της Βαρκελώνης. 

Σε αντίθετη περίπτωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτίθεται να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.