Πέραν του ενός εκατομμυρίου, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον Τύπο, έχουν φθάσει οι συναλλαγές στα κατεχόμενα μόλις σε ένα μήνα και τα 6,7 εκατ. σε διάστημα μόλις επτά μηνών.

Σημειώνοντας ότι οι μετρήσεις αυτές αφορούν οικονομικές πράξεις που έγιναν μόνο με κάρτες, είναι εμφανές ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς δεν υπολογίζεται το ρευστό χρήμα με το οποίο πληρώνουν στα κατεχόμενα οι Ελληνοκύπριοι.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέδειξε προ μερικών μηνών το θέμα της προμήθειας των καυσίμων από τα κατεχόμενα για εμπορικούς σκοπούς, μέσω σχετικής ερώτησης του Προέδρου του κ. Γιώργου Περδίκη προς το Τμήμα Τελωνείων.

Οι άστοχοι και αψυχολόγητοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων για τα καύσιμα στα οδοφράγματα, οδήγησαν σε κατάρρευση όλων των απαραίτητων και χρήσιμων ελέγχων.

Το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας όμως συνεχίζεται, τα καύσιμα και άλλα αναγκαία προϊόντα όπως για παράδειγμα τα φάρμακα, τα φυτοφάρμακα κλπ. γίνονται πιο φτηνά στα κατεχόμενα και η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής.

Η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οφείλει να ελέγξει τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα καύσιμα, τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την τουρκική λίρα.

Βάσει της ίδια λογικής, το κράτος οφείλει να εντοπίσει που δαπανούν οι Ελληνοκύπριοι τα χρήματα τους στα κατεχόμενα, δηλαδή τι αγοράζουν και ποιο το κίνητρο, έτσι ώστε τα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες να γίνουν επίσης ελκυστικά και στις ελεύθερες περιοχές.

Διαφορετικά, η νοοτροπία αυτή θα ενισχυθεί και το μόνο αποτέλεσμα που θα υπάρξει είναι, φτωχαίνοντας τους Ελληνοκύπριους να πλουτίζουμε το ψευδοκράτος και την κατοχική δύναμη.