Μετά από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των κατοίκων περιοχής της κοινότητας Λυθροδόντα το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας), επισκέφτηκε την περιοχή, και διαπιστώθηκε  ότι λύματα ξεχειλίζουν από δύο φρεάτια του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος της κοινότητας στην οδό Μνάσωνος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται λίμνες από λύματα, να υπάρχει δυσοσμία και να εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι τα λύματα ρέουν προς παρακείμενη κοίτη ρέματος (ρυάκι) δίπλα από το οποίο υπάρχουν γεωτρήσεις άρδευσης των καλλιεργειών από εδώδιμα λαχανικά.

Το φαινόμενο της υπερχείλισης των φρεατίων γίνεται πιο έντονο σε μέρες με βροχόπτωση. Αυτό σημαίνει ότι νερό της βροχής εισέρχεται σε μεγάλους όγκους στους αγωγούς του αποχετευτικού. Αν όντως συμβαίνει αυτό τότε δικαιολογείται ίσως η απορρύθμιση της λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας των λυμάτων.

Το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε πριν λίγες εβδομάδες – μετά από καταγγελίες κατοίκων – για δυσοσμία που προερχόταν από την άρδευση του χορτοτάπητα του γηπέδου της Αναγέννησης Λυθροδόντα από το νερό των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού σταθμού. Για το θέμα έχουμε ανταλλάξει αλληλογραφία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και με τον Έπαρχο και εξ όσων γνωρίζουμε έχει βρεθεί άλλη πηγή άντλησης των αναγκαίων ποσοτήτων νερού. Ενδεχομένως τα δύο θέματα να συνδέονται.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερώσει την κοινοτική αρχή και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια και υγεία. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν την ευθύνη της οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Δεν αρκεί να γίνεται περιοδικός καθαρισμός των σωλήνων ή άντληση των λυμάτων από τα φρεάτια.

Πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ύπαρξης εξ υπαρχής κατασκευαστικού προβλήματος. Επίσης πρέπει να ερευνηθεί γιατί εισρέουν στο αποχετευτικό σύστημα και νερά από την βροχή.

Τέλος με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να μας ενημερώσουν υπεύθυνα (δηλαδή με τη κατάθεση των κατάλληλων πιστοποιητικών και των αναλυτικών αποτελεσμάτων των αναλύσεων από τα εγκεκριμένα χημικά εργαστήρια) για την ποιότητα του νερού που παράγει ο Βιολογικός Σταθμός (σταθμός επεξεργασίας οικιακών λυμάτων) και πως διατίθεται το παραγόμενο νερό τώρα που σταμάτησε η άρδευση του χορτοτάπητα του γηπέδου της Αναγέννησης.