Ψηφίστηκε σήμερα μετά από πολλή καθυστέρηση η νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη. Σημαντική επιτυχία για τους ασθενείς θεωρούμε την ψήφιση των τροπολογιών που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και αφορούσαν κυρίως τα δικαιώματα των ασθενών.

Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε μεταξύ άλλων «ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για να βρουν ανακούφιση οι εκατοντάδες ασθενείς που επιζητούν εναλλακτική, μη χημική διαχείριση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Παρόλο που είχαμε προτείνει πολύ περισσότερες βελτιώσεις στην εν λόγω νομοθεσία, έστω και με αυτό τον συμβιβασμό θεωρούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο».

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2014 είχαμε ξεκινήσει εκστρατεία για την αποδαιμονοποίηση της κάνναβης. Μιλήσαμε πρώτοι για την κλωστική και ιατρική κάνναβη. Οργανώσαμε ημερίδες με ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Εγγράψαμε θέμα προς συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πήγαμε σε όλη τη Κύπρο και εξηγήσαμε τα θετικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς από τη χρήση της ιατρικής κάνναβης. 

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ψήφιση από την ολομέλεια της νομοθεσίας με την προσθήκη των οικολογικών τροπολογιών, μια επιτυχία για το οικολογικό κίνημα της Κύπρου παρά τις πρόνοιες που ευνοούν τα μεγάλα φαρμακευτικά συμφέροντα στο τομέα της παραγωγής ιατρικής κάνναβης. Η σημαντική αυτή εξέλιξη θα βοηθήσει στην αποδαιμονοποίηση της κάνναβης. 

 Τα σοβαρά οφέλη από την ιατρική χρήση κάνναβης στηρίζει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Με ψήφισμά στην ολομέλεια του ΕΚ, το οποίο υιοθετήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς από τις υπόλοιπες χρήσεις. Το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν νομοθετικά, οικονομικά και πολιτισμικά εμπόδια, τα οποία επιβαρύνουν την επιστημονική έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς επίσης και να τη χρηματοδοτήσουν κατάλληλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου σχετικά με τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Η ΕΕ επίσης, καλείται να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την έρευνα και να ενθαρρύνει την καινοτομία όσον αφορά επιστημονικά προγράμματα για την φαρμακευτική κάνναβη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και στα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν τις περισσότερες τροπολογίες μας και έδωσαν με την ψήφο τους μια καλύτερη προοπτική για τους ασθενείς. Δυστυχώς είδαμε για άλλη μια φορά να στήνεται ένα ιδιότυπο μέτωπο με κοινές θέσεις που δαιμονοποιούν την κάνναβη από ιδεολογικά αλλοπρόσαλλες δυνάμεις πχ ΕΛΑΜ-ΑΚΕΛ