Συμπληρώνονται σαράντα τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην πατρίδα και στις ζωές μας. Με πρόφαση το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε,  η Τουρκία λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους χουντικούς προδότες εκτελούσε τη δεύτερη φάση του ξενοκίνητου εγκλήματος.

Στο πέρασμα του ο Αττίλας άφηνε νεκρούς και αγνοουμένους,  τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η αντίσταση των προδομένων υπερασπιστών της πατρίδας, όσο μάταιη και αν ήταν, έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού και παρακαταθήκης στην προσπάθεια του λαού μας να σταθεί όρθιος επί των ερειπίων.

Τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 παραμένουν άσβεστη μνήμη όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε ότι η μνήμη αυτή δεν μας επιτρέπει παρά μόνο να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής και για να πετύχουμε την απελευθέρωση και  επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου αποδεικνύουν και πάλι την προσήλωση της Τουρκίας στο σχέδιο του ολοκληρωτικού ελέγχου της χώρας μας, αλλά και την αδυναμία της ηγεσίας μας και ειδικά του Προέδρου Αναστασιάδη να αντιληφθούν τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας.

Είναι αδιανόητο να γίνονται αποδεκτές οι παράμετροι Γκουντέρες και να συζητιέται το ενδεχόμενο κατοχύρωσης τους στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την αδράνεια της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας και θέτουν προς συζήτηση το θέμα της ενέργειας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Λαοί που αγωνίζονται και θυσιάζονται στο τέλος δικαιώνονται. Έχουμε χρέος στους ηρωικούς υπερασπιστές της πατρίδας και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε να παλεύουμε για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή για μία λύση που να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πανανθρώπινες αξίες για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.