Στην Ανατολική Μεσόγειο καταφθάνει το γεωτρύπανο «Πορθητής» το οποίο ανήκει σε τουρκική κρατική εταιρεία. Οι πληροφορίες κάνουν τον γύρο των ΜΜΕ σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Τουρκία όμως να μην αποκαλύπτει το σημείο στο οποίο θα αρχίσει γεωτρήσεις. 

Αν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή που δεν έχει σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος οφείλει να θωρακιστεί για το αντίθετο. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, αρκέστηκε σε δηλώσεις του να αναφερθεί ότι όπως κάθε χώρα, έτσι και η Τουρκία, έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε σχεδιασμούς, νοουμένου όμως ότι δεν επεμβαίνει στα αποκλειστικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οφείλουμε να υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, συμπολίτευσης και αντιπολίτευση μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να μπορέσουν να στήσουν τρυπάνι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εμείς δώσαμε πληροφορίες στο Εθνικό Συμβούλιο για τις κινήσεις των Τούρκων για απόκτηση γεωτρύπανου. Οι εξελίξεις σημειώνουν και επιβεβαιώνουν την έλλειψη προνοητικότητας από την πλευρά των Κυπρίων ηγετών. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην πιαστούν πάλι αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι.