Λαμβάνουμε σφοδρά παράπονα κατοίκων απο την  πληγείσα από τον ανεμοστρόβιλο περιοχή της Λευκωσίας, για παραλήψεις ή/και επιλεκτική καταγραφή ζημιών.

Η καταστροφή από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου είναι τέτοια, που οι ζημιές ανά υποστατικό σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η καταγραφή ωστόσο που έγινε, φαίνεται να μην ικανοποιεί αρκετούς απο τους πληγέντες. Πέραν από την επιλεκτική καταγραφή των ζημιών, πολλοί από τους πληγέντες καταγγέλλουν λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας για τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Η Αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου, η οποία πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή, δήλωσε τα εξής: «Είναι απαράδεκτο να μιλούν λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης με υποτιμητικό και υπεροπτικό τρόπο σε ανθρώπους που μόλις είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται σε 20 λεπτά. Η κοινή διαπίστωση όλων των ατόμων με τα οποία μιλήσαμε ήταν ότι οι υπηρεσίες ουσιαστικά τους έλεγαν πως πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές οι ίδιοι και να μην έχουν ιδιαίτερες ελπίδες για αποζημίωση, πέραν από κάποιο συμβολικό ποσό. Διαπιστώνουμε μια διγλωσσία σε σχέση με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και των εκπροσώπων του επί του εδάφους, που ελπίζουμε να διευκρινιστεί επισήμως το συντομότερο.».

Επιπλέον, έχουμε καταγγελίες πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια που δεν ήταν στο βασικό επίκεντρο του ανεμοστρόβιλου, παρά την δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών περί του αντιθέτου. Σε επικοινωνία  μας ως Κίνημα με την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, παραδέχονται πως δεν έγιναν καταγραφές σε όλη την περιοχή, και ότι  πρόλαβαν να μιλήσουν μόνο με κατοίκους σε συγκεκριμένη περιοχή που πλήγηκε πολύ βαριά από την κακοκαιρία. Καλούμε τους υπόλοιπους πληγέντες να επικοινωνήσουν άμεσα με την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για να απαιτήσουν την καταγραφή των ζημιών τους από τους αρμόδιους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν διανοούμαστε ότι το κράτος δεν θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες με τρόπο που να είναι ανακουφιστικός, μετά τα όσα πέρασαν. Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Εσωτερικών να εποπτεύσει τα συνεργία καταγραφής ζημιών, να φροντίσει ώστε επιβεβαιωμένα να καταγραφούν όλες οι ζημιές είτε θα αποζημιωθούν είτε όχι, τουλάχιστο για σκοπούς αξιολόγησης των αντικειμενικών ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον τόπο μας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία κ. Γιώργος Περδίκης, μαζί με το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κ. Γιώργο Στυλιανίδη και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Γιώργο Ηλιάδη, θα πραγματοποιήσουν στις 15:00 συνάντηση με τον κοινοτάρχη Αγίων Τριμιθιάς, κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν λύσεις καταγραφής των  ζημιών στην περιοχή που πλήγηκε από τον ανεμοστρόβιλο.