Παρά την εμφανή προσπάθεια των αρμόδιων για υποβάθμιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις επανειλημμένες διαρροές λυμάτων, λόγω βλάβης στον αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας μέσα στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου έως την Ανθούπολη, τα δεδομένα δυστυχώς αποδεικνύουν το αντίθετο. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την εφαρμογή μέτρων απορρύπανσης και πρόληψης.

Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής ομολογεί ότι σε διερευνητική γεώτρηση που πραγματοποίησε το τμήμα αναπτύξεων υδάτων τον Αύγουστο του 2019 – αρκετούς μήνες μετά την πρώτη διαρροή που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο 2019 – διαπιστώθηκε σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχει καμία πληροφόρηση ότι έχουν παρθεί μέτρα για να σταματήσουν τις βλάβες και να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο νέας διαρροής αποβλήτων στο ευαίσθητο περιβάλλον του ποταμού Πεδιαίου.

Αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της κατάστασης και ότι θα παρθούν επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα για να μην υπάρξει ξανά το ενδεχόμενο διαρροής λυμάτων στον ποταμό.