Δεν μας προκαλεί καθόλου αίσθηση το γεγονός πως σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με τον δείκτη διαφθοράς στην Κύπρο, βρισκόμαστε πάρα πολύ χαμηλά.

Μετά το «σάλο» από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις παροχής διαβατηρίων σε Καμποτιανούς και Μαλαισιανούς, αναμένεται του χρόνου να έχουμε ακόμα χειρότερη αξιολόγηση. Δυστυχώς η Κύπρος πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία καταγράφει τους δείκτες διακυβέρνησης μιας χώρας, αυτό που κυρίως κάνει εντύπωση είναι η ραγδαία επιδείνωση της διαφθοράς κατά την περίοδο 2013-2018.

Συγκεκριμένα, οι τιμές που λαμβάνουν οι δείκτες είναι -2,5 που υποδηλώνουν την πιο αρνητική βαθμολογία και +2,5 που είναι η καλύτερη θέση. Η Κύπρος όσον αφορά την βαθμολόγια στον δείκτη διαφθοράς σημείωσε βαθμολογία για το 2018 μόλις 0.64 ενώ για το 2013 που ήταν μια δύσκολη περίοδος για την χώρα άλλα και την κυπριακή οικονομία η βαθμολογία της ήταν 1.25, πολύ καλύτερη δηλαδή βαθμολογία από την χρονιά που μας πέρασε.

Το πολυδιαφημιζόμενο Success story της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν άγγιξε τον τομέα της διαφθοράς και της χρήστης διοίκησης.