Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, τόσο για την ποιότητα της δημοκρατίας που μας αρμόζει όσο και την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας. Ένα δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κράτος δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Η στροφή προς την πράσινη οικονομία και την μηδενική εκπομπή ρύπων συνοδεύεται, εκτός από χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από υποχρεώσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώσουν τα κράτη μέλη.  Η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει τεράστιο ρόλο στην σωστή εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας, αλλά πρέπει να της δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία, η χρηματοδότηση και το νομικό πλαίσιο.

Όσον αφορά την εξέταση των τριών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών, δυστυχώς υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία είναι ακόμη ρευστά. Αυτό πηγάζει κυρίως από την μη έγκαιρη και σε βάθος διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ως είχε χρέος να πράξει η Κυβέρνηση. Μέχρι και πριν μια εβδομάδα ο Γενικός Ελεγκτής κατάθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με εισηγήσεις.  Ακόμη μας αποστέλλονται υπομνήματα και ενστάσεις από δημάρχους, κοινοτάρχες και σύνολα πολιτών, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο το έργο της επιτροπής.

Θεωρούμε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν ανεπαρκής, όπως ανεπαρκής ήταν και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, για αυτό εξάλλου υπάρχουν τόσες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση φυσικά, επικαλούμενη την επείγουσα ανάγκη για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, δεν κατέληξε σε συμφωνία με τις τοπικές αρχές και θεωρεί ότι πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό η Βουλή. Ακόμη και στο θέμα του δημοψηφίσματος δεν ελήφθη πιστεύουμε υπόψη η τοποθέτηση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρακολουθεί την εφαρμογή της Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έγνοια μας είναι η επιτυχία της μεταρρύθμισης και για να γίνει αυτό θα πρέπει ο νόμος που θα υιοθετήσει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων να είναι αποδεκτός από τους πολίτες για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο στο νέο πλαίσιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει πως: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος και θα τη στηρίξουμε παρά τη θέση μας ότι ο πήχης που τέθηκε είναι πολύ χαμηλός. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαβεβαιώνει πως θα καταθέσει το συντομότερο τροπολογίες, με στόχο την όσο δυνατή περισσότερη βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούμε την ουσία του. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πιο δημοκρατική εκπροσώπηση πολιτικών ομάδων στην τοπική αυτοδιοίκηση, την εισαγωγή κεντρικού φορέα προσλήψεων και προαγωγών των υπαλλήλων, την ενδυνάμωση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και την καλύτερη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων από τις τοπικές αρχές. Ελπίζουμε πως θα γίνουν αποδεκτές και θα διαμορφωθεί ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο τοπικής αυτοδιοίκησης για τον τόπο.

Όσον αφορά κριτική που γίνεται από κάποιους, που θέλουν να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την ολιγοήμερη καθυστέρηση που εκ των πραγμάτων προκύπτει, κατηγορώντας μας για αθέμιτες πρακτικές, απαντούμε ευθαρσώς ότι τη δημοκρατία την υπερασπιστήκαμε όταν ως Κίνημα καταψηφίσαμε στη Βουλή την αναβολή των εκλογών, για αυτό καλύτερα να μην επικαλούνται αυτό το επιχείρημα. Περαιτέρω, τις θέσεις μας τις έχουμε δηλώσει αλλά όσον αφορά μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση εργαζόμαστε συστηματικά για να υποβάλουμε ολοκληρωμένες τροπολογίες και όχι απλά παρατηρήσεις.  Δεν έχουμε συνωμοτήσει κατά της μεταρρύθμισης με κανέναν, γιατί έχουμε μάθει να υιοθετούμε πολιτικές θέσεις με διαφάνεια και με μοναδικό κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και του τόπου μας.

Για αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά και σε πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με στόχο την υπερψήφιση των νομοσχεδίων μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.