Οι προσεχείς Προεδρικές εκλογές, έχουν μεγάλη σημασία για τη σύγχρονη ιστορία και για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του Κυπριακού, αλλά και γιατί μετατρέπονται ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Τα φαινόμενα διαπλοκής του πολιτικού προσωπικού και των ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο αντιμετωπίζονται με ανοχή τα χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά δεν γίνεται και καμία ουσιαστική προσπάθεια πάταξης τους. Αντίθετα, δεν ήταν λίγες οι φορές που γίναμε μάρτυρες προσπαθειών της απερχόμενης κυβέρνησης, να παρέμβει προκειμένου να εμποδιστεί η λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών. Οι περιπτώσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα που αμφότεροι έχουν στηλιτεύσει δημόσια τέτοια φαινόμενα, είναι οι πλέον χαρακτηριστικές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε κρίσιμο τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που απέδωσε στις εκλογές, ο Υποψήφιος Πρόεδρος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ώστε να απαλλαγούμε επιτέλους από τις πολιτικές εξυπηρέτησης των ημετέρων. Πριν απ’ όλα, η ισονομία για το σύνολο των πολιτών αποτελεί κρίσιμη αξία για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Η πραγματική λοιπόν διερεύνηση όλων των υποθέσεων που επί χρόνια εκκρεμούν, πρέπει να είναι και θα είναι απόλυτη προτεραιότητα στη διακυβέρνηση Νικόλα Παπαδόπουλου.