Δυστυχώς διαπιστώθηκε μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε  την παρουσίαση του σχεδίου ΕΣΤΙΑ από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή, ότι το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα σχέδιο βοήθειας των τραπεζών με λεφτά των φορολογουμένων.

Η προχειρότητα, κυριάρχησε στην συγγραφή του εν λόγω σχεδίου. Τον Σεπτέμβριο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των όρων και κριτηρίων του προσχεδίου για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, χρήσιμο και εύχρηστο από τους δανειολήπτες.

Έγινε επίσης συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των ευάλωτων δανειοληπτών, των μη βιώσιμων αλλά και των στρατηγικά κακοπληρωτών δανειοληπτών, για το τρόπο διαχείρισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο και για την βιωσιμότητα του σχεδίου.

Πολλές από τις εισηγήσεις μας είδαμε με ικανοποίηση να υιοθετούνται από τις Βρυξέλλες. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ακόμα και μετά τις σημαντικές τροποποιήσεις που έκαναν το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δικαιότερο, υπάρχουν ακόμα σοβαρά κενά, βαραίνει περισσότερους τους καλοπληρωτές και προσφέρει πολλά στις τράπεζες. Καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει τις διαχρονικές εισηγήσεις που ως Κίνημα καταθέσαμε, καθώς υπάρχουν τρόποι να καταστεί πραγματικά δίκαιο το εν λόγω σχέδιο και  να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.