Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την απελευθέρωση του «εργοστασίου θανάτου» του Άουσβιτς από τις σοβιετικές δυνάμεις στις 27 Ιανουαρίου του 1945. Το στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά – στέκει σήμερα ως ένα μνημείο, όχι μόνο για το τί είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει στον συνάνθρωπό του, αλλά και που οδηγεί ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ακροδεξιά και το μίσος.

Σήμερα, οι ηγέτες της ανθρωπότητας αποτείνουν φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος σε μεγάλη εκδήλωση στο γειτονικό Ισραήλ. Την ίδια ώρα όμως το κράτος του Ισραήλ εφαρμόζει πολιτικές εξόντωσης εις βάρος των Παλαιστινίων και βομβαρδίζει εξουθενωτικά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε κάθε μορφή πολέμου και βίας, ειδικότερα όταν τα θύματα του είναι άμαχος πληθυσμός και παιδάκια. Καταδικάζουμε απερίφραστα επίσης τον αντισημιτισμό ως μια μορφή ρατσισμού. Τιμούμε τα θύματα του ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τις σύγχρονες εξελίξεις και τις συνθήκες που ζούμε σήμερα.

Σ’ ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις δεν αρκεί μόνο η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού. Απαιτείται ο τερματισμός των πολέμων, απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.

Αυτό που σήμερα οφείλουμε να πράξουμε για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη τέτοιων ιδεολογιών είναι να εργαστούμε για την υπεράσπιση της αξίας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των οικονομικών αιτίων που θέτουν τμήματα του λαού στο περιθώριο.

Η συντριβή του φασισμού δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό γεγονός, με μεγάλη πατριωτική αξία. Είναι κυρίως σημερινό καθήκον και υποχρέωση όσων τιμούν τις θυσίες των λαών, να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τον φασισμό, τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία σε όλες τις σημερινές τους εκφάνσεις.