Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων –  Συνεργασία Πολιτών. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον χειρισμό των δανειοληπτών που αιτούνται ένταξη στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, όπως επίσης και θέματα που απασχολούν τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, είπε πως «σήμερα ξεκίνησε ο κύκλος συναντήσεων του Συνδέσμου Δανειοληπτών και του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, με πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα το Κίνημα Οικολόγων. Αυτό θεωρώ ότι είναι συμβολικό, δείχνει όμως και μια πολύ καλή σχέση που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα οργανωμένα σύνολα των δανειοληπτών, ιδιαίτερα τους δανειολήπτες που κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους από την τραπεζική αυθαιρεσία. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, εξετάσαμε την κατάσταση όπως είναι σήμερα στον τομέα των εκποιήσεων και των δανείων και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις πάντα σε συνεργασία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τους συνδέσμους των Δανειοληπτών και του Συνδέσμου της Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που απασχολούν τους δανειολήπτες, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη ανοικτά. Για παράδειγμα υπάρχει το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να μπουν στο ΕΣΤΙΑ ή αυτούς οι οποίοι μπαίνουν στο ΕΣΤΙΑ και κινδυνεύουν να μην ανταποκριθούν. Κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτές τις κατηγορίες και υπάρχουν και τα θέματα της προστασίας της επαγγελματικής στέγης της μικρής επιχείρησης, τα οποία για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τόνισε ο κ. Περδίκης πως «αναμένουμε από την Κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη, εντός Φεβρουαρίου να μας φέρουν προτάσεις και αναλόγως θα πρέπει να δούμε και στη Βουλή ως πολικά κόμματα αν υπάρχει περιθώριο για ακόμα μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, παρόλο που η τελευταία πρωτοβουλία που έχουμε πάρει ως κόμματα, κατέληξε και αυτή στα δικαστήρια και δικάζεται αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Περδίκης κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εάν είναι υλοποιήσιμες, δήλωσε πως «υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία του δικαιώματος της κατοικίας. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με εκείνες τις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης θα χάσει το σπίτι του. Πρέπει να εξασφαλιστεί το συνταγματικό του δικαίωμα στην κατοικία και πρέπει να δούμε με την Κυβέρνηση πως θα εξασφαλίζεται αυτό το δικαίωμα. Επιπλέον εμείς θεωρούμε πως σε όλα αυτά τα προγράμματα προστασίας της κατοικίας θα πρέπει να υπάρχει και πρόνοια για την προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης, που δεν υπάρχει σήμερα».

ΣΥΠΡΟΔΑΤ 2ΣΥΠΡΟΔΑΤ 2