Οι πρόεδροι των Κινημάτων Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών μαζί με υποψήφιους Ευρωβουλευτές, είχαν σήμερα συνάντηση με το Ινστιτούτο Κύπρου. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις Κλιματικές αλλαγές, την ανάπτυξη έρευνας και νέων τεχνολογιών, την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και για το πρόγραμμα των 30 εκ. Ευρώ της ΕΕ που αφορά τη ρύπανση της Μεσογείου.Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δεχθήκαμε σήμερα την αντιπροσωπεία και την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Συμμαχίας Πολιτών, όπου είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε και να συζητήσουμε τους στόχους, τα οράματα και το έργο του ινστιτούτου Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα των κλιματικών αλλαγών και περιβάλλοντος, όπως και στα θέματα καινοτομίας και εκπαίδευσης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής που είχαμε αυτό το συνεχή διάλογο γύρω από αυτά τα καυτά θέματα της πατρίδας μας.photo 2019 05 23 11 04 46

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η δική μας πολιτική πρόταση περιλαμβάνει την στήριξη της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας. Το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί ένα οργανισμό αιχμής σε αυτά τα θέματα και θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί τόσο το εν λόγω ινστιτούτο, όσο και ευρύτερα ο τομέας της τεχνολογίας και της έρευνας στην Κύπρο, με ιδιαίτερη ένταση και έμφαση.

Ο ρόλος μας μέσα από το ευρωκοινοβούλιο θα είναι ακριβώς να επιδιώξουμε να απορροφήσει η Κύπρος περισσότερα κονδύλια στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της επινόησης. Θεωρούμε ότι τα θέματα περιβάλλοντος, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικών αλλαγών πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην έρευνα, στην τεχνολογία αλλά και στην διαμόρφωση πολιτικών.

Εδώ στο ινστιτούτο γίνεται και εξαιρετική δουλειά σε ότι αφορά την παρακολούθηση των επιπτώσεων που θα έχει στην Κύπρο η πιθανή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι το έργο του ινστιτούτου και κάθε οργανισμού ο οποίος προωθεί την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία πρέπει να στηριχθεί ιδιαιτέρως από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και από την ευρωβουλή».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο αλλά και ολόκληρη την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου για την μεγάλη ανάπτυξη που έχει πάρει το ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια  αλλά και τις πολύ μεγάλες επιτυχίες που προβάλλουν την χώρα και δείχνουν ταυτόχρονα και τις δυνατότητες που έχουμε ως Κύπρος όταν επενδύσουμε σωστά, όταν αξιοποιήσουμε σωστά το επιστημονικό μας δυναμικό. Μπορούμε διαπρέψουμε στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια για ακόμη ένα λόγο. Επειδή έζησα από την αρχή, από την πρώτη ιδέα, την γένεση αυτού του ινστιτούτου, η επιτυχία που σήμερα παρουσιάζει ανατρέπει και μια πολιτική κουλτούρα που δεν πιστεύει στην έρευνα και την καινοτομία. Μια κουλτούρα που δεν επέτρεψε ακόμα να δημιουργήσουμε στην χώρα μας τεχνολογικό πάρκο, παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων δεκαετιών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η όλη επιτυχία του ινστιτούτου αποδεικνύει ότι το όραμα είναι εφικτό αν αξιοποιήσουμε όντως τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, που είναι πολύ μεγάλες σήμερα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ως ευκαιρία για να επενδύσουμε στην καινοτομία. Ως ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε την επιστημονική δημιουργικότητα, να δώσουμε λύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εμείς οραματιζόμαστε και αυτή την ΕΕ που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία είναι για την οποία θα εργαστούμε και μέσα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.