Καθώς στη Κύπρο το πολιτικό προσωπικό και η κοινωνία ασχολούνται με διαφορά πλαστά διλήμματα και τις έντονες κόντρες μεταξύ κομμάτων, σε ολόκληρο το κόσμο πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος μάλιστα υπολογίσει ότι η Κύπρος υπόκειται ήδη βαριών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, φαντάζει πράγματι σχιζοφρενικό γιατί – σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη- το θέμα των κλιματικών αλλαγών δεν μπήκε στην συζήτηση για τις ευρωεκλογές. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται για άλλη μια φορά συμπαραστάτης στις παγκόσμιες κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή. Χαιρετίζει το γεγονός ότι και στην Κύπρο ομάδες πολιτών και οι μαθητές διαδηλώνουν κατά της κλιματικής αλλαγής, μιας παγκόσμιας πρόκλησης που όμως οι συνέπειες της επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο.

Απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή υπάρχουν. Είναι ο ήλιος, ο άνεμος και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η στροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χρήση της ενέργειας με αποδοτικό τρόπο. Πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να επιλέγουμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Πρόκειται για τις αξίες που το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα μεταφέρει κατά προτεραιότητα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρειάζεται να ασκήσουμε έντονη πίεση για τη γρήγορη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Η Ευρώπη πρέπει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την υιοθέτηση και την εφαρμογή αξιόπιστου δικτύου δημόσιων μέσων μεταφοράς σε όλη την επικράτεια, με την εισαγωγή συστημάτων τύπου «ο ρυπαίνων πληρώνει» και συστημάτων ανακύκλωσης σε όλο το νησί και αγκαλιάζοντας μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Σήμερα, στις 6 απόγευμα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές κ. Αλεξία Σακαδάκη και κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπου, εκπροσωπώντας το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αλλά και την συνεργασία «Συμμαχία – Οικολόγοι», θα βρεθούν έξω από το Προεδρικό στις 6:00 το απόγευμα και θα συστρατευτούν μαζί με τους νέους στην πορεία ενάντια της κλιματικής αλλαγής.