Συνάντηση κ. Γιώργου Περδίκη με υπουργό Υγείας. Ή τώρα ή ποτέ η ψήφιση και εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Γιώργου Περδίκη και αντιπροσωπείας του Κινήματος με τον υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Κινήματος, εκτός του κ. Περδίκη και ο βουλευτής Λευκωσίας κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Αντιπρόεδρος Β’ κ. Έφη Ξάνθου και τα μέλη της επιτροπής υγείας του Κινήματος κ. Πανίκος Μανώλη και κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Με το τέλος της συνάντησης ο κ. Γιώργος Παμπορίδης, δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Περδίκη αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του επιτελείου του για τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της υγείας, ενόψει και της ολοκλήρωσης της κατ’ άρθρον ανάγνωσης των δύο νομοθετημάτων που υπέβαλε η κυβέρνηση στη Βουλή. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα και άκουσα με προσοχή τις θέσεις των Οικολόγων στα θέματα που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα της αυτονόμησης, τα οποία είναι αυτή την περίοδο στο τραπέζι. Εύχομαι και ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες, από όλη τη συνεργασία και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουμε να προωθήσουμε την όλη προσπάθεια της μεταρρύθμισης της υγείας, η οποία είναι τόσο σημαντική για τον τόπο και τους πολίτες του».

Ο κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Εμείς για ακόμα μια φορά, συζητήσαμε με τον Υπουργό πρώτα από όλα το καυτό ζήτημα της κατάστασης στη δημόσια υγεία.
Δόθηκαν, ακόμα και πρόσφατα, παραδείγματα από προσωπικές εμπειρίες, όπου αποδεικνύεται το αυτονόητο δυστυχώς, ότι η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει με ένα τρόπο δραματικό και κρίσιμο και δεν επιτρέπεται ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στα πολιτικά κόμματα, αλλά και ούτε σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο φορέα να νομίζει ότι έχει την πολυτέλεια για οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση.
Εμείς εκτιμούμε και σεβόμαστε τα επιχειρήματα του οποιουδήποτε φορέα, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκτιμούμε τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την εργοδότηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αλλά θεωρούμε ότι πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να είναι ο ασθενής.
Στόχος όλων είναι να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία έχει υποστεί καίριο και θανατηφόρο πλήγμα λόγω των περικοπών των τελευταίων χρόνων, της οικονομικής κρίσης και των κακών επιλογών του μνημονίου.
Δε σηκώνει άλλο, δε σηκώνει ούτε μέρα παραπάνω.

Εμείς έχουμε δώσει στον Υπουργό όλη την πολιτική στήριξη που χρειάζεται, ανησυχούμε όμως γιατί βλέπουμε ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται βήματα τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην εφαρμογή των σχεδιασμών για το ΓΕΣΥ. Συμφωνούμε με τον υπουργό ότι σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε κάτι που σπάνια λέμε ως Οικολόγοι ή τώρα ή ποτέ. Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να ψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια μέσα σε αυτή την περίοδο, δηλαδή το αργότερο μέχρι το Μάιο-Ιούνιο, που τελειώνει τις εργασίες της μέσα στην περίοδο αυτή.
Πρέπει επίσης, η κυβέρνηση να πάρει οριστικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν με λογικό τρόπο τα αιτήματα των εργαζομένων και τα θέματα που εγείρει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος, αλλά ο στόχος πρέπει να είναι ένας άμεσα ψήφιση και εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό για τη συνεργασία και την ενημέρωση, και εμείς θα τα πούμε στη βουλή, με την ψήφο μας, την καθοριστικά θετική ψήφο μας».