Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας) εκφράζει έντονη δυσφορία και απορία από το γεγονός ότι η αστυνομία επέλεξε να καταγγείλει γραπτώς τον κωφό ιδιοκτήτη σκύλου, ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια.

Η υπόθεση έλαβε χώραν στις 20 Ιουνίου 2015 στη Λάρνακα, όταν λυκόσκυλο που ανήκε σε ανάπηρο άτομο, διέλαθε της προσοχής του και πέρασε σε γειτονικό σπίτι για να παίξει με άλλο σκύλο. Ο ιδιοκτήτης τουδεύτερου σκύλου επιτέθηκε με μαχαίρι στο λυκόσκυλο και του κατάφερε πάνω από πέντε μαχαιριές. Το λυκόσκυλο μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο αλλά δεν άντεξε στα τραύματα του.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία, η οποία μετά από ανακρίσεις και έρευνες αποφάσισε να προσάψει κατηγορίες τόσο στο φονιά του ζώου, όσο και στον κωφό ιδιοκτήτου του σκύλου.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί απαράδεκτη ισοπέδωση το γεγονός ότι η αστυνομία αποφάσισε να θέσει ένα απλό πλημμέλημα με ένα φόνο στο ίδιο επίπεδο και να οδηγήσει τις δύο υποθέσεις στο δικαστήριο. Δεκάδες σκύλοι ξεφεύγουν της προσοχής των ιδιοκτητών τους καθημερινά. Η ποινή – εάν έχει κανείς τιμωρηθεί – είναι ένα εξώδικο πρόστιμο. Πόσο μάλλον που στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης είναι άτομο με αναπηρία. Με ποια λογική ένας φόνος που τιμωρείται με φυλάκιση, μπήκε στην ίδια μοίρα με ένα καθημερινό πλημμέλημα;

Δηλώνουμε ότι η στάση της Αστυνομίας μας έχει απογοητεύσει. Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες για διασύνδεση του κατηγορούμενου – δράστη του φόνου του σκύλου – με την αστυνομία και ο κίνδυνος ευνοϊκής μεταχείρισης του φαίνεται υπαρκτός.

Δεν θα ανεχθούμε να οδηγηθεί η υπόθεση αυτή σε εξώδικο συμβιβασμό και να μην τιμωρηθεί ο δράστης του φόνου του σκύλου, γιατί προφανώς αυτό επιδιώκουν αυτοί που είχαν την έμπνευση να οδηγήσουν τις δύο υποθέσεις στο δικαστήριο και να κατηγορήσουν και τον κωφό ιδιοκτήτη.

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας